Nu mai e apă. Toată Hidroelectrica produce cât un singur reactor de la Cernavodă

Producţia de energie hidro abia acoperă 10% din consum, de trei ori mai puţin decât în mod normal. Diferenţa este comspensată de energia termoelectrică.

Producţia de electricitate a Hidroelectrica reprezenta vineri, la ora 15.30, doar 9% din total, de trei ori mai puţin decât în mod uzual din cauza secetei cumplite care afectează România. Şi luni, la aceeaşi oră, centralele hidroelectrice asigurau doar 10% din consumul de energie, potrivit datelor Transelectrica, citate de Money.ro Vineri după amiază, cu cei 590 de MW, Hidroelectrica producea mai puţin decît un reactor al centralei nucleare de la Cernavodă – 712MW, potrivit datelor Transelectrica. Luni la aceeaşi oră, sitauaţia era doar cu puţin mai bună: 757 MW, adică 10% don consum.

Această situaţie, nemaiîntâlnită din 2003, are cauze încă de la sfârşitul verii, când Hidroelectrica a anunţat că nu mai este capabilă să onoreze livrările de curent asumate prin contractele bilaterale pentru că nu mai are apă în lacuri. Compania a activat şi cauza de forţă majoră, prin care i se permite să diminueze cu circa 30% cantităţile de curent către beneficiari.

Greul aprovizionării cu energie a sistemului naţional a căzut, de mai bine de trei luni, acum în sarcina termocentralelor, care acoperă 63% din consum, fie că sunt pe cărbune fie pe păcură ori gaze. Cernavodă are 21% din producţie, ca de obicei, în timp ce morile de vânt au ajuns să acopere 6%, chiar 8%, din producţia de energie.

Citeşte mai mult pe money.ro

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *