Nu falimentul RADET e problema: Firea trebuie să plătească rapid 150 de milioane de lei, pentru ca Bucureştiul să mai aibă apă caldă

RADET este în faliment, Primăria spune că nu e nicio problemă pentru că noua companie municipală va prelua activele şi furnizarea, dar problema este în altă parte: Primăria trebuie să plătească până la data de 8 mai o parte din subvenţia la energia termică, adică 150 de milioane de lei. Amintim că populaţia Bucureştiului plăteşte unul dintre cele mai mici preţuri din ţară, 163 de lei Gigacaloria, care are însă un cost de 398 de lei, diferenţa fiind subvenţionată de primărie.

Tribunalul Bucureşti a consemnat azi falimentul regiei de termoficare RADET, un lucru previzibil şi aşteptat, dar nu acest lucru este cauza pentru care alimentarea cu energie termică a Bucureştiului este ameninţată. Decizia Tribunalului nu este definitivă, şi, cum activele şi licenţa de furnizare a RADET vor fi preluate de noua companie Termoenergetica, primarul Bucureştiului, Gabriela Firea, a ţinut să liniştească bucureştenii: alimentarea cu agent termic a Capitalei nu va fi oprită.

„Îi asigur pe toţi cetăţenii Capitalei că vor avea în continuare apă caldă şi căldură la parametri optimi! Decizia de astăzi a instanţei nu are consecinţe asupra continuităţii furnizării agentului termic către populaţie, pentru că am luat din timp măsurile necesare, astfel încât bucureştenii să nu fie afectaţi. Concret, am propus, iar Consiliul General a aprobat recent, înfiinţarea Companiei Municipale Termoenergetica Bucureşti, care are ca obiect exclusiv de activitate producerea, distribuţia, transportul şi furnizarea energiei termice. Mai mult decât atât, doresc să îi anunţ pe salariaţii RADET că nu vor resimţi nici ei această schimbare, nu se vor face disponibilizări, ci întregul personal angajat va fi preluat de noul operator”, afirmă primarul general, Gabriela Firea, într-un comunicat transmis presei.
Ea a subliniat că falimentul RADET nu înseamnă întreruperea furnizării agentului termic către populaţie, cum se vehiculează „în mod eronat” în spaţiul public.

„Noua companie va prelua toate aceste servicii şi va continua investiţiile în modernizarea sistemului de termoficare din Bucureşti, care, timp de aproape trei decenii, nu a reprezentat o prioritate pentru administraţiile anterioare”, a adăugat Firea.

Şi Elcen, furnizorul de apă fierbinte al RADET şi principalul creditor al companiei spune că decizia instanţei era previzibilă, iar regia de termoficare mai poate funcţiona timp de trei luni după pronunţarea falimentului.

Iată pasaje din ce a comunicat administratorul judiciar al Elcen, Sierra Quadrant:

Dorim sa atragem atentia ca decizia instantei de a nu confirma planul de reorganizare a RADET, respectiv decizia de pronuntare a falimentului RADET, vine si certifica faptul ca implementarea modificarilor solicitate de ELCEN in cadrul planului de reorganizare a RADET (de catre administratorul judiciar Rominsolv), concomitent cu o abordare judicioasa si profesionista a Primariei Municipiului Bucuresti (PMB) a acestui proces ar fi condus la evitarea acestei situatii.
Subliniem faptul ca recunoasterea de catre PMB a creantei RADET de 1,1 miliarde de lei si mentionarea bugetului PMB in planul de reorganizare drept sursa de finantare a acestei creante ar fi condus, astazi, la evitarea pronuntarii falimentului.

Falimentul RADET anuleaza de facto toate eforturile si actiunile intreprinse pana in prezent de catre ELCEN. De asemenea, cadrul creat de actiunile PMB este, in prezent, unul predispus la blocaje si intarzieri semnificative, asa cum vom arata in continuare:

Pentru a putea livra agentul termic bucurestenilor, dupa pronuntarea falimentului, RADET mai poate functiona in actuala forma inca 90 de zile, potrivit prevederilor legale. La finalul acestui termen, activitatea de distributie trebuie delegata fie catre o directie din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti (PMB), fie catre o companie municipala care sa aiba ca obiect de activitate distributia agentului termic catre populatie”.

Însă nu din cauza acestui meci în justiţie Bucureştiul ar rămâne fără apă caldă

Dincolo de procesele din justiţie, de forma sub care va continua serviciul de alimentare cu energie termică (prin Termoenergetica sau serviciu delegat al Primăriei), problema este alta: Primăria trebuie să plătească până la data de 8 mai cel puţin 150 de milioane de lei pentru ca Bucureştiul să mai aibă apă caldă, după cum ne-au explicat surse familiare situaţiei.

Ce reprezintă banii? Subvenţie neplătită încă

Amintim că Bucureştiul, unde mai mult de jumătate de milion de apartamente sunt racordate la reţeaua de termoficare, plăteşte unul dintre cele mai mici preţuri la energie termică din ţară: Gigacaloria are un preţ de facturare de 163 de lei, diferenţa până la preţul de cost, de 398 de lei, fiind suportată de Primărie.

Însă, de la începutul acestui an, Primăria nu a plătit subvenţia către RADET, pentru ca de aici să primească banii Elcen, furnizorul său de agent termic care, la rândul său, să poată plăti gazul pe care îl foloseşte în centralele electrice de termoficare pentru a produce energia termică pe care o livrează RADET populaţiei.

Suma totală pentru primele trei luni la care se ridică această subvenţie neplătită este de 340 de milioane de lei, potrivit surselor noastre. Cum RADET este în insolvenţă, ea trebuie să facă plăţile în 90 de zile. Factura Elcen pentru energia livrată RADET în ianuarie a fost emisă la începutul lui februarie, deci ea trebuie plătită (iar subvenţia este cea mai mare parte din ea) până la începutul lui mai, mai precis 8 mai. Este vorba despre 150 de milioane de lei.

Iar plata subvenţiei este mai importantă decât în anii trecuţi, asta pentru că, spre deosebire de iarna lui 2017 şi 2018, de la 1 ianuarie 2019 Primăria nu mai asigură finanţarea pentru plata în avans a gazelor necesare centralelor Elcen pentru a furniza apa fierbinte către Radet.

Iar fără aceşti bani, Elcen, care este şi ea în insolvenţă nu mai poate plăti gazul deja consumat de la Romgaz, către care avea deja o datorie de 300 de milioane de lei, caz în care Romgaz poate sista alimentarea cu gaze. Deci Elcen nu mai produce apă fierbinte, iar RADET (sau entitatea care îi va urma) nu va mai avea ce furniza bucreştenilor.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *