Autorităţile nu au luat încă o decizie privind modul de gestionare a deşeurilor de la centrala nucleară cu reactoare modulare mici care va fi dezvoltată în România, a declarat, vineri, directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, într-o dezbatere despre energia nucleară, citat de Agerpres.
„Gestiunea combustibilului nuclear este într-adevăr o chestiune care ţine de mai multe aspecte, de aspecte inginereşti, capabilităţi şi aspecte de siguranţă, securitate, mediu. În momentul de faţă noi avem planuri de gestionare a deşeurilor nucleare, pe care le coordonăm împreună cu Agenţia Naţională de Deşeuri Radioactive pentru tehnologia existentă. Pentru reactoarele modulare mici, amprenta dezvoltării deşeurilor este mult mai mică decât cea a reactoarelor existente şi analizăm mai multe soluţii care să ducă la modul de gestiune eficientă a acestora. Sunt mai multe scenarii – unul de depozitare, al doilea de reprocesare. România nu deţine capabilităţi de reprocesare, singura ţară la nivel european care are o astfel de capacitate fiind Franţa. Într-adevăr, există şi alte ţări desemnate puteri nucleare care au astfel de capacităţi. Dar în momentul de faţă nu avem o decizie concretă luată pentru modul de gestiune a deşeurilor rezultate, dar acest lucru va face parte din construirea proiectului centralei despre care am discutat şi în mod clar va fi tratat în solicitările de autorizaţie de mediu în conformitate cu autorizaţiile de mediu pe care le avem în curs în utilizare pentru centralele existente. Dar vrem să determinăm acest lucru pe baza unor analize tehnice, economice, impact de mediu şi securitate. Iar aceste analize fiind complexe, soluţia va fi dată la momentul la care avem toate datele necesare şi avem analiza finalizată”, a afirmat Cosmin Ghiţă.
Directorul general al Nuclearelectrica a subliniat că tehnologia centralei cu reactoare modulare mici care va fi implementată în România a fost autorizată de Comisia de Reglementare Nucleară a SUA.
„Noi am studiat mai multe tipuri de tehnologie de reactoare modulare, la fel ca alţi membri din industrie – Canada, SUA, UK, Franţa, Polonia. Majoritatea se uită la implementarea acestor tipuri de tehnologie. Noi până în 2032 va trebui să scoatem din uz aproximativ 4,59 de gigawaţi electrici, deci avem o presiune a timpului. Tehnologia NuScale, pe care am selectat-o pentru a implementa în parteneriat o astfel de centrală, cu o posibilă livrare a unui prim modul în această decadă, este singura tehnologie care a fost autorizată de un reglementator la nivel internaţional, de reglementatorul american, USNRC (Comisia de Reglementare Nucleară a SUA, n.r.). În SUA se dezvoltă mai multe tipuri de tehnologii, cred că au 20 sau 30 de vendori în acest moment care dezvoltă diferite tipuri de reactoare modulare. Nu toate aceste tehnologii au trecut de aprobarea USNRC. Tehnologia şi principiul de operare a acestor centrale modulare mici nu sunt noi. Este o tehnologie pe care noi, industria, o cunoaştem de peste 50 de ani. Primele reactoare care au fost implementate au fost la scară mai mică, cu scop experimental. Avem reactoare de talie mică în diverse aplicaţii non-civile, iar în momentul de faţă principiul utilizării reactoarelor cu apă uşoară se aplică în 330 de centrale la nivel global”, a precizat Cosmin Ghiţă.
Directorul general al Nuclearelectrica a menţionat că tehnologia centralei cu reactoare modulare mici va fi evaluată şi autorizată conform legislaţiei naţionale şi internaţionale.
„În plus, din perspectiva securităţii şi a siguranţei, această tehnologie, aşa cum am studiat-o noi şi din ce am văzut, plus toate designurile avansate de reactoare nucleare, înglobează răspunsuri la deficienţe care au fost constatate în timp la reactoarele clasice. De exemplu, după Fukushima au fost dezvoltate o serie de îmbunătăţiri care s-au implementat în toate centralele nucleare din lume, inclusiv şi la noi. La fel şi după Cernobîl. Iar această tehnologie la care noi ne uităm are deja încorporate în ea acele îmbunătăţiri recomandate de autorităţile internaţionale pentru a adresa astfel de vulnerabilităţi. Deci este o tehnologie sigură din punct de vedere al siguranţei în exploatare. Ea va fi autorizată în conformitate cu toate standardele internaţionale cu legislaţia internaţională şi naţională în vigoare. Nu o să facem niciun fel de derogare în acest sens”, a declarat Cosmin Ghiţă.