Grupul Italian Enel, cea mai mare companie de utilități din Europa, prezentă și pe piața din România, a dezvăluit azi noul plan strategic, care presupune investiții în creștere pentru o decarbonare accelerată, care va aduce atât rezultate financiare mai bune pentru companie, cât și o reducere a costurilor cu energia pentru clienți.
Grupul Enel se așteaptă să mobilizeze investiții totale de 210 miliarde de euro între 2021 și 2030, din care 170 de miliarde de euro sume alocate direct de către Grupul Enel ( creștere de 6% față de Planul anterior) și 40 de miliarde de euro prin parteneri, potrivit comunicatului de presă al companiei.
Între 2020 și 2030, profitul operațional înainte de impozitare, depreciere și amortizare (EBITDA) al grupului este așteptat să crească cu o rată agregată de creștere anuală („CAGR”) de 5%-6%, în timp ce profitul curent net al grupului este așteptat să crească cu o rată CAGR de 6%-7%.
Grupul devansează cu 10 ani termenul pentru atingerea angajamentului zero emisii, în 2040 în loc de 2050, atât pentru emisiile directe, cât și pentru cele indirecte.
Valoarea creată de Grup pentru clienți este așteptată să aducă o reducere cu până la 40% a cheltuielilor acestora cu energia, alături de o reducere cu până la 80% a amprentei acestora de CO2 până în 2030.
În 2024, EBITDA curent al Grupului este așteptat să ajungă la 21,0 – 21,6 miliarde de euro, față de valoarea estimată în 2021, de 18,7 – 19,3 miliarde de euro. Profitul curent net al Grupului este așteptat să crească la 6,7 – 6,9 miliarde de euro în 2024, față de nivelul prevăzut în 2021, de 5,4 – 5,6 miliarde de euro.
Politica de dividende a Enel pentru această perioadă rămâne simplă, previzibilă și atractivă. Se așteaptă ca acționarii să primească un dividend fix pe acțiune („DPS”) care este așteptat să crească cu 13%, până la 0,43 euro/acțiune, între 2021 și 2024.
Creșterea planificată a profitului, coroborată cu randamentul de referință a dividendelor, este așteptată să gerereze o rentabilitate totală de circa 13% în 2022-2024.
„Planul din acest an, cu investiții directe de 170 de miliarde de euro până în 2030, este unul esențial. Implementarea sa ne permite să trecem de la precedentul deceniu al descoperirii energiei regenerabile, la actualul deceniu al electrificării.
Accelerăm creșterea în întreaga companie aducând valoare clienților noștri care se află în centrul Strategiei Grupului, o valoare care se traduce printr-o reducere proiectată a cheltuielilor cu energia, crescând, în același timp, cererea de energie electrică până în 2030.
În plus, devansăm termenul pentru atingerea angajamentului de decarbonizare cu zece ani, ajungând la zero emisii nete până în 2040. Vom continua să ne dezvoltăm în sectorul surselor regenerabile, valorificând ceea ce este deja principala bază de active private de surse regenerabile din lume.
Infrastructura și Rețelele, precum și noua linie de afaceri Global Customers ne vor permite să profităm de oportunitățile incredibile pe care le oferă electrificarea. Munca de pionierat desfășurată de toți colegii Enel și transformarea digitală avansată a Grupului ne vor permite să abordăm evoluția nevoilor clienților în acest deceniu”, a declarat Francesco Starace, CEO și Director General al Enel.
Enel este o companie energetică multinațională și un lider integrat pe piețele globale de electricitate și energie din surse regenerabile, precum și un operator important pe piață retail de gaze.
Enel este cea mai mare companie de utilități din Europa după EBITDA din activități curente și activează în peste 30 de țări din lume, producând energie cu o capacitate instalată de circa 89 GW.
Enel distribuie electricitate printr-o rețea de peste 2,2 milioane de kilometri și, cu cei aproape 75 de milioane de utilizatori finali, este cel mai important operator de rețea la nivel global1. Grupul aduce energie în aproximativ 70 de milioane de case și companii și are cea mai mare bază de clienți la nivel mondial. Divizia de energii regenerabile a Enel, Enel Green Power, este cel mai mare jucător privat în domeniul energiei regenerabile și operează centrale cu o capacitate instalată de circa 50 GW din surse eoliene, solare, geo-termale și hidro în Europa, America, Africa, Asia și Oceania. Enel X, divizia globală de afaceri a Enel dedicată serviciilor energetice avansate, este lider mondial în servicii de echilibrare a rețelei prin managementul consumului de energie, cu o capacitate totală de circa 7,4 GW, gestionată la nivel global; compania a instalat 137 MW de capacitate de stocare și, în sectorul mobilității electrice, 232.000 de puncte de încărcare a vehiculelor electrice pe tot globul.