Noul plan „REPowerEu”, în valoare totală de 1,4 miliarde de euro, pe care Guvernul îl va trimite la Comisia Europeană până la sfârşitul lunii august va fi axat pe programe dedicate direct românilor, 600 de milioane de euro urmând să fie alocaţi pentru achiziţii de panouri solare şi baterii pentru stocarea energiei, iar alte 500 de milioane de euro pentru eficientizarea energetică a locuinţelor, a anunţat, joi, prim-ministrul Marcel Ciolacu, citat de Agerpres.
„1,1 miliarde de euro pentru români pentru panouri fotovoltaice şi eficientizarea energetică a locuinţelor! Noul plan „REPowerEu”, în valoare totală de 1,4 miliarde de euro, pe care îl vom trimite la Comisia Europeană până la sfârşitul lunii august va fi axat pe programe dedicate direct românilor! Concret, vor fi peste 600 de milioane de euro pentru achiziţii de panouri solare şi baterii pentru stocare a energiei. Aproximativ 60 de mii de gospodării vor putea accesa acest program, iar valoarea fiecărui grant va fi de aproximativ 10 mii de euro cumulat. În paralel, alţii 500 de milioane de euro vor merge pentru amenajarea locuinţelor în vederea reducerii consumului de energie şi implicit a facturilor cu până la 30%. Iar o pondere semnificativă dintre aceşti bani va fi alocată ţintit către populaţia vulnerabilă şi cei din mediul rural”, a scris Ciolacu, pe Facebook.
Premierul şi-a exprimat convingerea că ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene va obţine la Bruxelles aprobarea planului asumat de România.
„Asta înseamnă să faci un plan în care să ţii cont de necesităţile oamenilor şi nu de interese personale sau de grup aşa cum s-a întâmplat în trecut atunci când acest plan a fost respins de Comisie! Şi am încredere că ministrul Fondurilor Europene va obţine la Bruxelles ceea ce trebuie pentru români şi pentru România”, a transmis Ciolacu.
Deși în principiu atât investiția într-un sistem de panouri foto-voltaice, cât și eficientizarea energetică a locuințelor sunt bune și de dorit, trebuie ținut cont de următoarele două aspecte. 1. Locuințele care vor beneficia de unul sau ambele programe, trebuie ca în prealabil să treacă printr-un proces de consolidare a structurii de rezistență. Aici este vorba inclusiv de structura de rezistență a acoperișurilor. Nu poți face o astfel de investiție, riscând ca la următorul cutremur de 5 grade pe scara Richter, să se prăbușească locuința. 2. Care sunt criteriile pe baza cărora se va permite accesul la aceste programe. Este ușor de spus că te gândești la oameni, dar în mod sigur banii nu vor fi suficienți pentru toți cei care au nevoie și / sau vor să participe la aceste programe.
În altă ordine de idei, poate sus-numitul se gândește să crească bugetul de stat nu prin mărirea CASS-ului, ci prin reducerea evaziunii fiscale și îmbunătățirea colectării taxelor.