Noua taxă de 2% pe cifra de afaceri din energie va fi anulată doar pentru centralele pe cărbune-surse

Scutirea de la plata de 2% a taxei pe cifra de afaceri, impusă prin OUG 114, se va aplica doar pentru producătorii de energie pe bază de cărbune, nu şi pentru ceilalţi, aşa cum spera piaţa.

“Scutirea se va aplica doar pentru cărbune. Costurile cu certificatele de emisii au crescut foarte mult” ne-a declarat un oficial guvernamental întrebat dacă scutirea se va aplica tutror producătorilor de energie, în condiţiile în care anularea taxei doar pentru centralele pe cărbune ar putea fi socotită anticoncurenţială.

Amintim că taxa de 2% pe cifra de afaceri a tuturor firmelor din România care au licenţe de la ANRE, cu excepţia energiei termice,  a fost introdusă prin celebra OUG 114, iar ulterior, ANRE a stabilit că până la 20 februarie toate firmele care trebuie să plătească taxa trebui să trimite estimările cu cifra de afaceri a anului trecut, pentru a se calcula cât vor avea de plată.

Ulterior apariţiei OUG 114, minerii de la Complexul Energetic Oltenia au intrat în grevă şi, atunci când a dezamorsat situaţia, Ministrul Energiei, Anton Anton, a declarat că “se va strădui” să elimine această taxă pentru producătorii de energie electrică pe cărbune.

Ulterior acestei declaraţii, a apărut în piaţa de energie presupunerea că taxa va fi eliminată pentru toţi producătorii de energie, indiferent de sursă, pe motiv că un astfel de tratament doar pentru unii producători ar distorsiona concurenţa şi nu ar fi compatibil cu legislaţia.

Complexul Energetic Oltenia, unul dintre cei mai mari producători de electricitate din România, este afectat de această taxă, care o duce de la profit, în 2017, la pierdere, în 2018

„Comisia Europeană a estimat, la începutul anului 2018, un preţ de 8 euro pe certificatul de emisii, estimare pe baza căreia noi ne-am construit bugetul. Acest preţ a ajuns la 22 de euro. Diferenţa reprezintă o pierdere financiară imensă, care depăşeşte rezultatul operaţional pozitiv, iar, per total, ieşim pe minus”, a declarat  directorul CE Oltenia, Sorin Boza, care a estimat costul certificatelor la 1,3 miliarde de lei, pentru anul trecut.

Scutirea CE Oltenia de la contribuţia de 2% ar însemna un câştig de 60 de milioane de lei pentru companie, potrivit declaraţiei directorului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *