Nouă scumpire a motorinei, la doar o zi distanță. Care sunt prețurile carburanților azi

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișa azi, 24 august 2022, în aplicația Petrom, un preț al benzinei standard de 7,94 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 8,71 lei/litrul.

Prețurile reale pe care le plătiți la pompă sunt cu 50 de bani mai mici însă, adică 7,44 lei pe litru la benzină și 8,21 lei pe litru la motorină.

Așadar, azi, liderul pieței a crescut cu 4 bani pe litru prețul motorinei. Prețul benzinei a scăzut nesemnificativ, cu un ban pe litru.

Este două scumpire consecutivă a motorinei la Petrom, la doar o zi după ce compania petrolieră a majorat prețul acestui carburant, tot cu 4 bani pe litru.

Aceste scumpiri ale motorinei survin după 11 ieftiniri consecutive operate de la 1 iulie, momentul la care prețurile la carburanți au fost reduse cu 50 de bani pe litru, jumătate contribuția statului, jumătate contribuția companiilor petroliere, după ce Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență în acest sens. Comparativ acel moment, prețurile sunt cu până la 1,11 lei pe litru mai mici.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat la începutul săptămânii trecute că măsura compensării cu 50 de bani a prețului la combustibil nu mai este necesară. Preşedintele PSD spune că în acest moment s-a intrat într-o „zonă predictibilă” cu scumpirile și compensarea de la pompă nu ar mai fi necesară. „A fost o măsură pe care a luat-o Guvernul, într-un moment nu neapărat de scumpiri foarte mari, dar de emoţie. În acest moment s-a intrat într-o zonă predictibilă şi eu nu cred că mai este oportună”, a spus el. „Acum s-au cam reglat şi preţurile la combustibil, să vedem”, a precizat Ciolacu.

Ordonanța de reducere cu 50 de bani a prețurilor este în vigoare până la finalul lunii septembrie.

Majorarea ușoară de preț a motorinei vine în contextul în care prețul petrolului a reînceput să crească (99,8 dolari barilul de țiței Brent la momentul redactării acestei știri) ca urmare a informațiilor privind stocurile reduse, a unei potențiale decizii a OPEC de a se reduce producția dacă apare și țiței din Iran pe piață, dar și a utilizării crescânde a produselor petroliere ca substitut al gazului în producția de energie electrică în unele țări europene. Pe de altă parte, zona noastră cunoaște un deficit de motorină – spre exemplu în România, pe net, se exportă benzină și se importă motorină.

În plus, siatuația din zona noastră este din nou complicată de închiderea parțială a terminalului din portul rusesc Novorosiisk, prin care ajunge în Europa și în România mare parte din țițeiul din Kazahstan, ca urmare a deteriorării unor echipamente.

Potrivit datelor Petrom de la jumătatea anului, cererea națională de carburanți s-a redus în trimestrul al doilea cu 2%, după ce în primul trimestru crescuse cu 7%.

Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, cu  o rețea de 561 de stații de distribuție, dintre care 401 Petrom și 160 OMV.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *