Nouă scumpire a carburanților, la două zile de la precedenta

Carburanții auto s-au scumpit din nou azi, și benzina și motorina, după precedenta scumpire care a avut loc cu două zile în urmă. Trei runde de scumpiri în cinci zile.

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișa azi, 5 iunie, un preț al benzinei standard de 8,36 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 8,95 lei/litrul.

Așadar, Petrom a majorat azi prețul benzinei cu cinci bani pe litru și pe cel al motorinei cu patru bani pe litru, ultima majorare de preț având loc acum două zile, patru bani pe litru, atât la benzină cât și la la motorină. Precedenta scumpre a fost cu o zi în urmă, pe 1 iunie, tot patru bani pe litru, la motorină.

Așadar, în cele cinci zile care au trecut din luna iunie, am avut parte de trei scumpiri ale carburanților.

Prețurile carburanților au crescut semnificativ în ultima perioadă, iar scumpirile au avut la la câteva zile distanță ba chiar uneori și de pe o zi pe alta. La finalul lunii aprilie, la aceeași stație, benzina costa 7,63 lei și motorina 8,50 lei litrul, așadar în nici cinci săptămâni prețurile au crescut cu 73 de bani pe litru pentru benzină și 45 de bani pe litru pentru motorină.

Evoluția prețurilor la pompă este influențată de evoluția cotațiilor la produsele petroliere din zona de referință, dar este înceapă să se resimtă și efectele politicii Petrom de a nu mai cumpăra, benevol, petrol din Rusia. De mai multă vreme.

România importă 70% din necesarul de petrol al celor trei rafinării ale sale, iar livrările se fac exclusiv cu vaporul, prin Marea Neagră, costurile de transport și de asigurare crescând semnificativ în contextul războiului din Ucraina.

Reprezentanţii celor 27 de ţări membre ale Uniunii Europene (UE) au aprobat joi un al 6-lea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei, care include un embargo petrolier cu anumite scutiri. Șefii de stat şi de guvern ai ţărilor din UE au ajuns în cele din urmă la un acord care ar trebui să ducă la reducerea cu 90% a importurilor de petrol rusesc până la sfârşitul anului

Acordul prevede o oprire progresivă a importurilor de petrol rusesc transportat pe apă, respectiv două treimi din achiziţiile europene. Pentru a elimina blocajul Budapestei, o scutire provizorie a fost prevăzută pentru petrolul transportat prin oleoduct, ceea ce priveşte Ungaria, Slovacia şi Republica Cehă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *