Nouă scumpire a carburanților. Care sunt prețurile azi

Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut azi prețurile în stațiile proprii, la doar o zi de la precedenta scumpire.

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișează pe data de 26 mai 2023 un preț al benzinei standard de 6,48 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard de 6,50 lei/litrul.

Așadar, față de ziua anterioară, Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scumpit benzina și motorina cu trei bani pe litru.

Majorarea de preț vine după ce, chiar ieri, compania petolieră a crescut prețurile la benzină și motorină cu doi bani pe litru. Precedenta modificare de preț a fost acum o săptămână, când ambii carburanți s-au scumpit cu cinci bani pe litru asta după ce, cu două zile înainte, Petrom ieftinise benzina cu patru bani pe litru și motorina cu șase bani pe litru.

La momentul redactării acestei știri, cotația țițeiului Brent, de referință pentru piața europeană era de 76 de dolari pe baril, în timp ce benchmark-ul american WTI se tranzacționa la 71 de dolari, niveluri în scădere.

Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă. Consumul de carburanți a crescut ușor anul trecut, cu circa 3%.

Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, cu o rețea de 555 de stații de distribuție, dintre care 393 Petrom și 162 OMV.

Potrivit ultimelor date ale Oil Bulletin, serviciul Comisiei Europene de monitorizare a prețurilor la carburanți (date din 22 mai), în euro, prețul mediu în România este de 1,32 euro/litru pentru fiecare carburant. Cu acest nivel, la benzină România ete a doua cea mai ieftină piață din UE, după Bulgaria, iar la motorină, un preț mai mic decât la noi este Bulgaria, Lituania, Cehia și Malta.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *