Nouă scumpire a carburanților. Care sunt prețurile azi

Carburanții auto s-au scumpit din nou astăzi, doar benzina, după precedenta scumpire de acum trei zile. Prețul motorinei rămâne nemodificat.

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișa azi un preț al benzinei standard de 8,20 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 8,79 lei/litrul, nemodificat de trei săptămâni.

Așadar, astăzi Petrom a majorat prețul benzinei cu patru bani pe litru, ultima majorare de preț având loc  marți, tot patru bani pe litru, și tot la benzină. Scumpirea de patru bani este una cu care compania petrolieră ne-a obișnuit în ultima vreme.

Prețurile carburanților au crescut semnificativ în ultima perioadă, iar scumpirile au avut la la câteva zile distanță ba chiar uneori și de pe o zi pe alta.

La finalul lunii trecute, la aceeași stație, benzina costa 7,63 lei și motorina 8,50 lei litrul, așadar în circa două săptămâni prețurile au crescut cu 57 de bani pe litru pentru benzină și 29 de bani pe litru pentru motorină.

Evoluția prețurilor la pompă este influențată de evoluția cotațiilor la produsele petroliere din zona de referință, dar este posibil să înceapă să se resimtă și efectele politicii Petrom de a nu mai cumpăra carburant din Rusia.

Cotațiile Platt’s Med pentru benzină ajunseseră azi la 1.299 dolari pe tonă, iar cele la motorină la 1.156 dolari pe tonă. Marți, când a avut loc precedenta majorare de preț, cotațiile erau de 1.222 dolari pe tona de benzină, iar cele pentru motorină erau de 1.074 dolari/tonă.

România importă 70% din necesarul de petrol al celor trei rafinării ale sale, iar livrările se fac exclusiv cu vaporul, prin Marea Neagră, costurile de transport și de asigurare crescând semnificativ în contextul războiului din Ucraina.

Prețurile internaționale ale petrolului au crescut în ultimele zile. Doar joi, petrolul s-a scumpit cu 3%, până la maximele ultimelor două luni, din cauza semnelor de ofertă limitată înainte de sezonul de vară din SUA, în timp ce Uniunea Europeană este în conflict cu Ungaria din cauza planurilor de a interzice importurile de ţiţei din Rusia, din cauza invadării Ucrainei.

Contractele futures pentru petrolul Brent cu livrare în iulie au crescut cu 3,37 dolari, sau cu 3%, la 117,40 dolari pe baril.

Cotaţia ţiţeiului U.S. West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 3,76 dolari, sau cu 3,4%, la 114,09 dolari.

Petrom este liderul pieței de distribuție a carburanților din România, cu o rețea de 561 de stații de distribuție, dintre care 401 Petrom și 160 OMV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *