Carburanții auto s-au scumpit din nou azi, de data și benzina și motorina, după precedenta scumpire care a avut loc cu două zile în urmă.
Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișa azi, 3 iunie, un preț al benzinei standard de 8,31 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 8,91 lei/litrul.
Așadar, Petrom a majorat azi prețul benzinei și motorinei cu patru bani pe litru, ultima majorare de preț având loc acum două zile, tot patru bani pe litru, dar la motorină.
Scumpirea de patru bani este una cu care compania petrolieră ne-a obișnuit în ultima vreme.
Înainte de scumpirea de la 1 iunie, prețurile crescuseră la această stație cu patru bani pe litru, dar doar la benzină, în data de 31 mai.
Prețurile carburanților au crescut semnificativ în ultima perioadă, iar scumpirile au avut la la câteva zile distanță ba chiar uneori și de pe o zi pe alta. La finalul lunii aprilie, la aceeași stație, benzina costa 7,63 lei și motorina 8,50 lei litrul, așadar în nici cinci săptămâni prețurile au crescut cu 69 de bani pe litru pentru benzină și 41 de bani pe litru pentru motorină.
Evoluția prețurilor la pompă este influențată de evoluția cotațiilor la produsele petroliere din zona de referință, dar este înceapă să se resimtă și efectele politicii Petrom de a nu mai cumpăra, benevol, petrol din Rusia. De mai multă vreme.
În ultima zi a lui mai, cotațiile Platt’s Med pentru benzină ajunseseră la 1.269 dolari pe tonă, iar cele la motorină la 1.185 dolari pe tonă. Pe 24 mai, deci cu o săptămână în urmă, cotațiile erau de 1.222 dolari pe tona de benzină, iar cele pentru motorină erau de 1.074 dolari/tonă.
România importă 70% din necesarul de petrol al celor trei rafinării ale sale, iar livrările se fac exclusiv cu vaporul, prin Marea Neagră, costurile de transport și de asigurare crescând semnificativ în contextul războiului din Ucraina.
Țițeiul rămâne scump
La ora redactării acestui text, cotația barilului de petrol Brent este de 117,5 dolari, iar cea a WTI de 116,7 dolari. Prețurile au crescut deși Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), împreună cu un grup de ţări producătoare aliate, printre care şi Rusia, a decis să majoreze în iulie şi august producţia petrolieră cu 50% mai mult decât estimaseră, respectiv cu până la 648.000 barili pe zi lunar. La creșterile de prețuri au contribuit atât anunțul UE de a impune treptat un embargou asupra livrărilor de țiței rusesc către Europa – doar cel transportat pe cale maritime, cât și datele IEA care arată o reducere mai mare decât se estima inițial a stocurilor, în ultima parte a lunii mai.
Teamă de penurie
Europa s-ar putea confrunta în această vară cu o penurie de carburanți din cauza tensiunilor de pe piețele petroliere, a declarat acum câteva zile directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), Fatih Birol. „Când va începe sezonul vacanțelor în Europa și SUA, cererea de combustibil va crește. Am putea asista atunci la penurii, de exemplu de motorină, benzină sau kerosen, în special în Europa”, a declarat Fatih Birol. El consideră că actuala criză energetică este „mult mai mare” decât șocurile petroliere din anii ’70 și că va dura mai mult.
Petrom este liderul pieței de distribuție a carburanților din România, cu o rețea de 561 de stații de distribuție, dintre care 401 Petrom și 160 OMV.