Nouă scumpire a carburanților azi, la cât au ajuns prețurile. Un plin este mai scump cu 21 de lei față de luna trecută

La trei zile de la precedenta scumpire, Petrom, liderul pieței carburanților, a crescut din nou prețurile la motorina vândută  în stațiile proprii. Prețul benzinei a rămas nemodificat.

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișează pe data de 8 august 2023 un preț al benzinei standard de 6,93 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 7,09 lei/litrul.

Este a opta majorare de preț consecutivă din ultimele nici două săptămâni, de când prețuile au început să crească iarăși, după ce vreme de o lună de zile au stagnat. Cumulat, față de jumătatea lunii iulie, motorina este mai scumpă cu 43 de bani pe litru, iar benzina cu 25 de bani pe litru.

Așadar, un “plin” standard, de 50 de litru, pentru un autoturism diesel este mai scump cu 21 de lei comparativ cu luna trecută.

După creșterea de azi, observăm că se majoarează diferența de preț dintre motorina și benzină, situație tipică pentru piața noastră, unde consumul de motorină este încă mult mai mare decât cel de benzină, dar care se inversase la la sfârșitul primăverii, când benzina devenise mai scumpă decât motorina. Motorina este acum cu 16 bani pe litru mai scumpă decât benzina.

Majorările de preț se datorează în special creșterii cotațiilor la produsele petroliere în zona noastră, iar prețurile nu cresc doar la noi, ci în toată Europa. Cotațiile la carburanți au crescut mai rapid decât cele ale petrolului, pe fondul unui consum în creștere, al unor stocuri la niveluri reduse și al capacității de rafinare considerate la niveluri insuficiente atît în Europa cât și în SUA. Specific pentru zona noastră, prețurile sunt influențate de deteriorarea situației din Marea Neagră – războiul dintre Rusia și Ucraina, care pune presiune pe costuri, în special cele cu transportul și asigurarea.

La momentul redactării acestei știri, cotația țițeiului Brent, de referință pentru piața europeană era de 85,3 dolari pe baril, în timp ce benchmark-ul american WTI se tranzacționa la 82 dolari, niveluri în scădere față de zilele anterioare, când prețurile au fost în creștere.

Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, cu o rețea de 555 de stații de distribuție, dintre care 393 Petrom și 162 OMV.

Citește și:

Livrările de petrol kazah spre Europa, inclusiv spre România, din nou sub presiune din cauza războiului. Kazahii tot caută rute alternative Mării Negre

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *