Nouă scumpire a carburanților, azi. La cât au ajuns prețurile

Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scumpit azi carburanții, de data aceasta doar benzina, la mai puțin de o săptămână de la precedenta majorare de preț.

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișează pe data de 29  februarie 2024 un preț al benzinei standard de 7,17  lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 7,56 lei/litrul.

Așadar, față de ziua precedentă, Petrom a scumpit benzina cu patru bani pe litru și a menținut prețul motorinei. Precedenta majorare de preț a avut loc week-endul trecut, când, tot așa, a  crescut prețul benzinei, tot cu patru bani pe litru.

Aceasta este a douăsprezecea scumpire consecutivă a carburanților din ultima vreme, exceptând o ieftinire nesemnificativă, de un ban pe litru.

Scumpirile au început să fie operate de la la jumătatea lunii ianuarie, după ce, în prima jumătate a lunii, compania scăzuse prețurile cu 12 bani pe litru asta după ce  la 1 ianuarie 2024, prețurile au crescut cu 29 de bani pe litru la benzină și cu 26 de bani pe litru la motorină, exact cu cât a crescut acciza.

Asrfel, comparativ cu prețurile de acum aproape o lună și jumătate, benzina este mai scumpă cu 53 de bani pe litru, iat motorina cu 42 de bani pe litru

Carburanții se vor mai scumpi încă o dată, la jumătatea anului, pentru că, în acest an, acciza la carburanți crește în două etape, la 1 ianuarie și la 1 iulie. Scumpirea de la 1 iulie, cauzată exclusiv de creșterea accizei (incluzând și TVA aferentă), va fi de 43 de bani pe litrul de benzină și de circa 40 de bani pe litrul de motorină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *