Nouă scumpire a carburanților Crește diferența de preț dintre benzină și motorină, ultima a trecut de 7 lei pe litru

La două zile de la precedenta scumpire, Petrom, liderul pieței carburanților, a crescut din nou prețurile la motorina vândută  în stațiile proprii. Prețul benzinei a rămas nemodificat.

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișează pe data de 5 august 2023 un preț al benzinei standard de 6,93 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 7,02 lei/litrul.

Așadar, față de ziua anterioară, Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scumpit motorina cu cinci bani pe littru. Asta după ce acum două zile compania petrolieră scumpise, la fel, doar motorina, și tot cu cinci bani pe litru.

Este a șaptea majorare de preț consecutivă din ultimele nici două săptămâni, de când prețuile au început să crească iarăși, după ce vreme de o lună de zile au stagnat. Cumulat, în 12 zile, majorările de preț au fost de până la 34 de bani pe litru.

După creșterea de azi, observăm că se majoareaă diferența de preț dintre motorina și benzină. situație tipică pentru piața noastră, unde consumul de motorină este încă mult mai mare decât cel de benzină, dar care se inversase la la sfârșitul primăverii, când benzina devenise mai scumpă decât motorina.

Majorările de preț se datorează în special creșterii cotațiilor la produsele petroliere în zona noastră, iar prețurile nu cresc doar la noi, ci în toată Europa. Detalii, în textul de mai jos:

Creștere rapidă a prețurilor la carburanți, în România și în Europa. Motivul principal

La momentul redactării acestei știri, cotația țițeiului Brent, de referință pentru piața europeană era de 86,2 dolari pe baril, în timp ce benchmark-ul american WTI se tranzacționa la 82,8 dolari, niveluri în creștere față de zilele anterioare.

Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, cu o rețea de 555 de stații de distribuție, dintre care 393 Petrom și 162 OMV.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *