Nouă scumpire a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina

În această dimineață, carburanții s-au scumpit din nou, marcând a treia creștere de preț de la începutul lunii. Prețurile sar de pragul de 7,60 lei pe litru la motorina standard.

Stația Petrom – liderul pieței de distribuție a carburantului din România – de pe strada Brașov din București afișează azi, 8 iulie, un preț al benzinei standard de 7,53 lei pe litru și un preț al motorinei standard de 7,63 de lei pe itru.

Aașadar, azi, Petrom a majorat prețul benzinei și motorinei cu patru bani pe litru, mișcare care va fi observată mai mult ca sigur și la marile lanțuri de distribuție concurente.

Este a treia scumpire a carburanăilor din această lună până acum, interval de timp în care a avut loc și o ieftinire. Astfel, scumporea precedentă a avut loc acum patru zile, pe 4 iulie, când Petrom a crescut și prețul benzinei și prețul motorinei cu cinci bani pe litru. La 2 iulie, carburanții s-au ieftinit ușor – Petrom a redus prețurile cu patru bani pe litru, și la benzină și la motorină. Iar la 1 iulie prețul benzinei a crescut cu 43 de bani pe litru, iar cel al motorinei cu 40 de bani pe litru, ca urmare a creșterii accizei la carburanți, companiile petroliere transferând matematic în prețul final de la pompă acciza majorată cu cota de TVA aferentă.

La momentul redactării acestei știri, prețul țițeiului Brent, de referință pentru Europa, era cotat la 86,4 dolari barilul, nivel ridicat, chiar dacă a coborât sub pragul de 87 de dolari înregistrat zilele trecute. Țițeiul este în creștere după ce datele din SUA au arătat că stocurile sunt scăzute în sezonul vacanțelor, iar consumul are o tendință de creștere, și s-au eliberat săptămâna din rezerva federală un milion de barili de benzină. La creșterea prețului petrolului cobtribuie și temerile că uraganele din Atlantic, al căror sezon a început, ar putea afecta instalațiile petroliere din sudul si estul SUA și, de asemenea, politica Arabiei Saudite de a crește prețurile pentru țițeiul destinat piețelor europene. Există astfel unele previziuni cum că prețul țițeiului va depăși pragul de 90 de dolari pe barili, pe fondul unei cereri mai mari decât oferta.

Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul din România, cu o rețea de 555 de stații de distribuție, dintre care 393 Petrom și 162 OMV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *