Nouă scumpire a carburanților, azi. Care sunt prețurile la benzină și motorină

Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scumpit azi și benzina și motorina, la doar o zi de la precedenta creștere de preț.

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișează pe data de 5 aprilie 2023 un preț al benzinei standard de 6,75 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 7,09 lei/litrul.

Așadar, față de ziua anterioară, Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scumpit și  benzina și motorina cu patru bani pe litru.

Precedenta modificare de preț  a avut loc chiar ieri, 4 aprilie, când Petrom a scumpit benzina cu patru bani pe litru și a menținut prețul motorinei. Anterior, o modificare de de preț a avut loc vineri, 31 martie, când prețurile scăzuseră cu doi bani pe litru la benzină și trei bani la motorină. Modificările de preț au fost foarte dese. Cu o zi înainte de ieftinirea de vineri, compania a ieftinit benzina cu doi bani pe litru și motorina cu patru bani pe litru. Iar în ziua anterioară benzina se scumpise la Petrom cu patru bani pe litru, dar motorina a rămas la fel.

După ultimele mișcări ale prețurilor, diferența de preț dintre cei doi carburanți se menține la doar 34 de bani pe litru, asta după ce anul trecut ajunsese și la 1,5 lei/litru.

La momentul redactării acestei știri, cotația țițeiului Brent, de referință pentru piața europeană era de 85,4 dolari pe baril, în timp ce benchmark-ul american WTI se tranzacționa la 81 dolari.

Preţul barilului de petrol a crescut masiv luni, după ce Arabia Saudită şi alţi mari producători de petrol din cadrul alianţei OPEC+ au anunţat în week-end că îşi vor reduce voluntar producţia de petrol până la finele acestui an.

Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă. Consumul a crescut ușor anul trecut, cu circa 3%.

Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, cu o rețea de 561 de stații de distribuție, dintre care 401 Petrom și 160 OMV.

Potrivit datelor OilBulletin, serviciul de monitorizare a prețurilor la carburanți din Uniunea Europeană al Comisiei, cu un nivel de 1,35 euro pe litru, prețul benzinei de la noi este al treilea cel mai mic dn UE, după Bulgaria și Malta. La motorină, unde prețul mediu la noi este de 1,45 euro, suntem tot a treia cea mai ieftină piață, după Bulgaria și Malta, și la același nivel cu Polonia. Datele sunt valabile pentru 27 martie, fiind ultimele disponibile.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *