Nouă scumpire a carburanților azi, a treia de la începutul lunii martie. Care sunt prețurile

Petrom, liderul pieței de distribuția a carburanților, a scumpit în această dimineață benzina și motorina.

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișează pe data de 6 martie 2023 un preț al benzinei standard de 6,62 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 7,29 lei/litrul.

Așadar, în această dimineață Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut prețul benzinei și motorinei cu patru bani pe litru.

Scumpirea ușoară a ambilor carburanți operate azi vine după o succesiune de creșteri de preț, la fel, de mica amploare, dar destul de dese. Precedenta modificare de preț a avut loc la 3 martie, când Petrom a crescut prețul motorinei cu patru bani pe litru și l-a menținut pe cel al benzinei. Cu o zi înainte însă, pe 2 martie, Petrom majorase prețul benzinei cu cinci bani pe litru, dar nu scumpise și motorina.

Așadar, în martie, au avut loc deja trei scumpiri, operate de liderul pieței după un lanț mai lung de ieftiniri în luna februarie, urmate de o perioadă de stabilitate a prețurilor.

Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă. Consumul a crescut ușor anul trecut, cu circa 3%.

La data redactării acestei știri, cotația țițeiului Brent, de referință pentru piața europeană era de 85 dolari pe baril, în timp ce benchmark-ul american WTI se tranzacționa la 79 de dolari, ambele fiind în ușoară scădere.

Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, cu o rețea de 561 de stații de distribuție, dintre care 401 Petrom și 160 OMV.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *