Petrom, liderul pieței carburanților din România a crescut din nou prețurile, mai mult la motorină decât la benzină. Este a șasea scumpire din ultima săptămână
Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișa pe 14 octombrie 2022, în aplicația Petrom, un preț al benzinei standard de 7,27 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 8,71 lei/litrul.
Prețurile reale pe care le plătiți la pompă sunt cu 50 de bani mai mici însă, adică 6,77 lei pe litru la benzină și 8,21 lei pe litru la motorină.
Așadar, față de ziua de ieri, prețul a crescut cu trei bani pe litru la benzină și cu opt bani pe litru la motorină. După scumpirea de azi, crește și mai mai mult diferența de preț dintre benzină și motorină, și ajunge la 1,44 lei pe litru, o valoare record.
Este a șasea scumpire operată de Petrom în ultima săptămână, de vinerea trecută încoace, când prețurile au început să crească din nou, după o lungă perioadă de ieftiniri semnificative. Atunci, Petrom a crescut prețurile cu patru bani la benzina standard și cu opt bani la motorina standard, apoi sâmbătă și luni au venit două scumpiri mai mici, de câte doi bani pe litru la fiecare sortiment, urmate de una marți, de opt bani pe litru, și la benzină și la motorină, una mierucuri, câte doi bani pe litru, și cea de azi, trei bani pe litru la benzină și opt la motorină.
Prețurile de la pompă sunt influențate în special de cotațiile produselor petroliere, care depind de prețul țițeiului, de cursul de schimb leu-dolar, dar și de factorii zonali, de exemplu în zona noastră este deficit de motorină, și nu trebuie uitat că și Ucraina “înghite” cantități mari de motorină, care sunt în totalitate importate, pentru că în țară nu mai funcționează nicio rafinărie. În plus, în ultimele zile, prețurile din Europa au fost inflamate și de grevele din Franța, care au oprit 60% din capacitatea de rafinare a țării, lucru care a dus la creșterea la un nivel record a marejelor pentru motorină. Mai nou, a apărut o avarie și la cea mai mare rafinărie din Europa, cea deținută de Shell în Olanda.
De asemenea, după ultimele decizii ale OPEC+, prețurile petrolului au început să crească din nou. Sortimentul Brent, de referință pentru piața europeană, se tranzacționa la 94,7 dolari barilul la ora redactării acestui text.
Pe de altă parte, în România a fost extinsă perioada de valabilitate a reducerii voluntare de 50 de bani pe litru, la pompă – 25 de bani efortul statului, 25 de bani efortul companiei – până la sfârșitul anului. Guvernul a luat decizia la finalul lunii trecute, când măsura, luată cu începe de la 1 iulie, expira.
Potrivit datelor Petrom de la jumătatea anului, cererea națională de carburanți s-a redus în trimestrul al doilea cu 2%, după ce în primul trimestru crescuse cu 7%.
Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, cu o rețea de 561 de stații de distribuție, dintre care 401 Petrom și 160 OMV.
Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă.