Nouă scumpire a carburanților, a patra în ultima săptămână

Carburanții auto s-au scumpit din nou azi, de data aceasta doar benzina, după precedenta scumpire care a avut loc chiar week-end-ul trecut.

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișa azi un preț al benzinei standard de 8,28 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 8,83 lei/litrul.

Așadar, Petrom a majorat prețul benzinei cu patru bani pe litru, ultima majorare de preț având loc în week-end, tot patru bani pe litru, iar perecedenta vinerea trecută, tot patru bani pe litru. La motorină, prețul a rămas nemodificat, după scumpirea de patru bani pe litru din week-end. Petrom menținuse, la această stație,  prețul motorinei la nivelul de 8,79 lei timp de circa trei săptămâni.

Scumpirea de patru bani este una cu care compania petrolieră ne-a obișnuit în ultima vreme.

Precedenta scumpire, când a fost majorat prețul benzinei, a fost marțea trecută, așadar avem patru creșteri de preț în doar o săptămână, în total 16 bani pe litru la benzină și patru bani pe litru la motorină.

Prețurile carburanților au crescut semnificativ în ultima perioadă, iar scumpirile au avut la la câteva zile distanță ba chiar uneori și de pe o zi pe alta.

La finalul lunii trecute, la aceeași stație, benzina costa 7,63 lei și motorina 8,50 lei litrul, așadar în mai puțin de o lună prețurile au crescut cu 65 de bani pe litru pentru benzină și 33 de bani pe litru pentru motorină.

Evoluția prețurilor la pompă este influențată de evoluția cotațiilor la produsele petroliere din zona de referință, dar este posibil să înceapă să se resimtă și efectele politicii Petrom de a nu mai cumpăra petrol din Rusia.

România importă 70% din necesarul de petrol al celor trei rafinării ale sale, iar livrările se fac exclusiv cu vaporul, prin Marea Neagră, costurile de transport și de asigurare crescând semnificativ în contextul războiului din Ucraina.

Embargou petrolier asupra Rusiei, petrolul se scumpește

Cotaţia barilului de ţiţei a crescut marţi după ce statele membre UE au ajuns la un acord privind interzicerea majorităţii importurilor de ţiţei din Rusia, până la sfârșitul anului, ceea ce a alimentat îngrijorările referitoare la o perturbare a unei pieţe care este deja supusă la presiuni pe fondul creşterii cererii de combustibil înaintea sezonului vacanţelor estivale, transmite Reuters.

În jurul orei 3:59 GMT, cotaţia barilului de ţiţei Brent cu livrare în luna iulie a crescut cu 1,13 dolari, până la 122,80 dolari, cea mai ridicată valoare din ultimele două luni. În ceea ce priveşte contractul cu livrare în luna august, acesta a crescut cu 1,34 dolari, până la 118,94 dolari.

În ceea ce priveşte cotaţia barilului de ţiţei U.S. West Texas Intermediate (WTI), acesta se tranzacţiona la 1118,25 dolari per baril, în creştere cu 3,18 dolari faţă de valoare înregistrată vineri.

Liderii Uniunii Europene au căzut de acord, în principiu, pentru a reduce cu 90% importurile de petrol din Rusia până la finele lui 2022.

Pachetul nou de sancțiuni va acoperi ţiţeiul, precum şi produsele petroliere, livrate din Rusia către statele membre, dar va fi introdusă o excepţie temporară pentru ţiţeiul livrat prin conductă. Preşedintele Consiliului European a afirmat că sancţiunile vor avea un impact imediat asupra a 75% din importurile de petrol ruseşti, iar până la sfârşitul anului 90% din petrolul rusesc importat în Europa va fi interzis.

„Cu siguranţă asta va duce la creşterea preţului petrolului, venind în contextul tensiunilor pe partea de aprovizionare. Preţul ţiţeiului se îndreaptă acum spre maximele atinse în luna martie”, susţine Tina Teng, analist la CMC Markets, potrivit căreia eliminarea restricţiilor în China este un alt factor care impulsionează preţul petrolului.

În luna martie cotaţia barilului de petrol a atins ce mai ridicat nivel de după 2008, iar de la începutul acestui an şi până în prezent creşterea este de peste 55%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *