Noua OUG pentru sprijinirea consumatorilor de gaze și energie electrică a apărut. Care sunt noile beneficii pentru oameni și firme

Ministerul Energiei a pus în dezbatere publică nouă OUG privind schemele de plafonare a prețurilor și de compensare a facturilor la gaze și energie electrică.

Iată care sunt principalele noutăți

Pentru persoanele fizice

-Plafoanele de preț maxim scad la 0,80 lei/kWh pentru energia electrică și 0,31 lei/kWh pentru gazele naturale.

-Consumul maxim până la care se pot acorda compensații la factură pentru clienții casnici crește la 2.500 kWh pentru energia electrică și 1.500 metri cubi de gaze naturale, calculat pentru toată perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022. Spre deosebire de sistemul de până acum, acest consum va fi împărțit în tranșe lunare egale. Deci limitele de consum sunt de 500 kWh energie electrică/lună și 300 mc gaze/lună.

-Compensația rămâne de 0,29 lei/kWh pentru electricitate dar crește la 40% din prețul gazelor.

-Prevederile intră în vigoare la 1 februarie, ceea ce nu este clar fiind următorul lucru: noile plafoane de consum pentru compensare se aplică de la 1 februarie sau de la 1 noiembrie, când a debutat schema. În acest ultim caz, clienții care nu s-au încadrat în vechiul plafon de consum, dar se încadrează în cel nou, ar trebui să primească bani înapoi de la furnizor.

Pentru firme

-Se plafonează prețul final plătit de toți consumatorii noncasnici la un leu/kWh pentru energia electrică și la nivelul de 0,37 lei/kWh pentru gaze naturale. Nu se califică doar companiile mari care beneficiază de schema de compensare a emisiilor indirecte.

Pentru companiile din sectorul energietic

-Decontarea tuturor sumelor acordare de furnizori drept reducere în facturi se va face exclusiv de Ministerul Energiei, care a preluat rolul ANPIS, instituție din subordinea Ministerului Muncii, în decontarea sumelor către clienții casnici.

-În vederea regularizării sumelor aferente schemei de sprijin, operatorii de distribuţie de energie electrică/gaze naturale au obligaţia ca, în perioada aprilie-iunie 2022, suplimentar faţă de citirile stabilite conform reglementărilor în vigoare, să citească indexului contorului la clienţii casnici si sa transmita furnizorilor datele, în vederea aplicării schemei de sprijin tuturor clienților casnici care se încadrează în limitele de consum prevăzute.

Puteți vedea mai jos textul proiectului de OUG:

draft-FINAL-OUG-modif-L259-20ianuarie-21-002

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.