Noua linie de interconexiune de 400kV și 1.500 MW între Bulgaria și Grecia este operațională

Noua linie electrică de interconexiune dintre Grecia și Bulgaria a fost pusă sub tensiune după ce testele începute la finalul lunii trecute au fost trecute cu succes, potrivit Enerdata.

Operatorul sistemului de transport al energiei electrice din Grecia (IPTO) și operatorul sistemului de transport al energiei electrice din Bulgaria (ESO EAD) au colaborat pentru a active linia de interconexiune de 400 kV între cele două țări, care are o capacitate de transport de 1,5 GW.

Lungimea totală a noii linii este de 151 km (de la Nea Santa, în Grecia, până la Maritsa Est, în Bulgaria), cu aproximativ 30 km pe teritoriul Greciei, care mai lipseau pentru ca interconectarea celor două rețele să fie făcută. Acest proiect în valoare de 11 milioane de euro a fost inclus în Programul de dezvoltare pe zece ani (TYNDP) al ENTSO-E și în lista proiectelor de interes comun (PCI) a Uniunii Europene.

ESO a început construcția tronsonului bulgăresc de 122 km la începutul anului 2020 l-a finalizat în anul următor, în 2021.

Această a doua linie de transport între Grecia și Bulgaria extinde semnificativ capacitatea de schimb de energie între cele două țări din Balcani, consolidează comerțul transfrontalier și îmbunătățește securitatea energetică în Europa de Sud-Est și în Peninsula Balcanică, conform aceleiași surse.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *