Noua lege offshore va intra în dezbatere publică în primul trimestru din 2021 – secretar de stat

Noul proiect de lege offshore, despre care Guvernul a spus deja că este la stadiul de draft, va fi pus în dezbatere publică în primul trimestru al anului viitor.

“Suntem convinși că noul Parlament ales va veni cu propuneri corecte pentru adoptarea acestuia. Ne dorim ca în primul trimestru al anului viitor să putem supune acest proiect de lege dezbaterii publice”, a declarat Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Economiei și Energiei, la Romanian International Gas Conference 2020, eveniment online organizat de Energy Policy Group.

Scopul este să eliminăm mai multe bariere şi să deblocăm investiţii importante în platforma Mării Negre. În această privinţă, am făcut deja paşi importanţi, cu noul program de eliberare de gaz (gas release program – n.r.), care a crescut obligaţia de a vinde pe pieţele centralizate jumătate din producţia offshore. De asemenea, vedem companii importante care sunt interesate să intre în aceste exploatări de gaze offshore”, a afirmat Drăgan.

El a mai sugerat și că următoarea fază a proiectului BRUA, a doua, depinde de și de gazele din Marea Neagră. Ne dorim să înceapă a doua fază, care se va face în baza unei evaluări a Transgaz. Cu siguranță, aproape jumătate din gazele consumate în România vor proveni din Marea Neagră din proiecte offshore, a spus Dan Drăgan, răspunzând la o întrebare referitoare la faza a doua a proiectului BRUA, acum, după ce prima fază a fost terminate.

în urmă cu un an, ExxonMobil, care deţine jumătate din perimetrul de mare adâncime Neptun Deep (cu rezerve de gaze estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi), a anunţat că vrea să se retragă din România.

Iniţial, printre cei interesaţi să preia participaţia Exxon se aflau şi polonezii de la PGNiG, însă şi aceştia au anunţat, recent, că renunţă la această intenţie. În context, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat, în octombrie, că Romgaz vrea să preia pachetul Exxon.

La rândul lor, şi ruşii de la Lukoil vor să se retragă din proiectul Trident, pe care l-au explorat în parteneriat cu Romgaz, deşi acolo s-au găsit rezerve estimate la 30 de miliarde de metri cubi.

 

România produce în prezent 10-11 miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *