Noua lege a energiei şi gazelor: Statul poate da amenzi de 10% din cifra de afaceri pentru Transgaz, Romgaz, Petrom, E.On şi Engie

Noua lege a energiei electrice şi gazelor naturale oferă posibilitatea autorităţilor de a aplica amenzi dure companiilor din sectorul de producţie şi furnizare a gazelor, care merg până la 10% din cifra de afaceri. Dacă nu vând/cumpără gaze de pe bursă, dacă nu şi fac investiţiile şi dacă nu constituie stocurile pentru iarnă!

Noua lege, care modifică legea 123/2012, vechea lege a energiei electrice şi gazelor naturale, extinde aria contravenţiilor pentru care autorităţile pot aplica cele mai dure amenzi, cuprinse între 5% şi 10% din cifra de afaceri.

Potrivit noii legi, dacă furnizorii nu constituite stocurile de gaze la care sunt obligaţi pentru perioada de iarnă, amenda merge acum până la 10% din cifra de afaceri. Ea se aplică pentru”neconstituirea stocului minim de gaze naturale, pe care titularii licenţelor de furnizare/transport au obligaţia să îl deţină în depozitele de înmagazinare subterană, stabilit conform reglementărilor în vigoare”, după cum scrie în noua lege.

Apoi, producătorii şi furnizorii riscă să plătească aceleaşi amenzi, cuprinse între 5% şi 10% din cifra de afaceri dacă nu vor vinde, respectiv cumpăra, de pe bursă gazele în procentele stabilite de legiuitor. Amintim că, de anul viitor, producătorii de gaze sunt obligaţi să vândă pe platformele centralizate cel puţin jumătate din producţia contractată, iar furnizorii să cumpere cel puţin 40% din cantitatea vândută către clienţi. Procentele pot creşte în fiecare an, dacă ANRE decide acest lucru.

Citeşte şi:

Jumătate din producţia de gaze trebuie tranzacţionată pe bursă, iar procentul poate creşte an de an, după cum vrea ANRE. Ce se va întâmpla cu resursele din Marea Neagră

O altă contravenţie care poate fi taxată cu amenzi de până la 10% din cifra de afaceri vizează atât Transgaz, cât şi cei doi operatori de distribuţie, şi se referă la „nerespectarea de către Operatorul de transport și de sistem al gazelor naturale și de către operatorii sistemelor de distribuție a gazelor naturale a programelor de mentenanță și investiții, la termenele și în condițiile stabilite prin reglementările ANRE”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *