Nouă ieftinire semnificativă a carburanților, la doar o zi distanță de la precedenta. Care sunt prețurile azi

Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a redus și azi prețul carburanților vânduți în stațiile proprii, scăderea fiind accentuantă în cazul motorinei. Este a patra ieftinire din această lună și vine la o zi distanță de la precedenta.

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișează pe data de 8 februarie 2023, un preț al benzinei standard de 6,52 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 7,39 lei/litrul.

Așadar, în această dimineață Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut prețul motorinei cu zece  bani pe litru și prețul benzinei cu doi bani pe litru

Cel mai pobabil, ieftinirile se vor vedea și în stațiile companiilor concurente, Rompetrol, Lukoil și MOL, așa cum se înâmplă de fiecrare dată.

Precedenta ieftinire a avut loc chiar ieri, 7 februarie și a fost de aceeași anvergură, 10 bani pe litru, iar prețul benzinei a rămas neschimbat. Precedenta a fost la data de 4 februarie, când prețul motorinei a scăzut cu 7 bani pe litru, iar cea anterioară la 1 februarie, când motorina s-a ieftinit cu cinci bani pe litru. În total așadar, în această lună prețul motorinei a scăzut, la Petrom, cu 32 de bani pe litru.

Cauza ieftinirilor de la pompă – cel mai probabil cotațiile în scădere ale produselor petroliere în zona nostră. Astfel, ieri, cotația Platt’s Merditarranean pentru benzină este de 800 de dolari pe tonă, iar cea pentru motorină de 766 de dolari pe tonă, ambele în scădere. Ieri,anunțam că este posibil ca zilele următoare să mai avem parte de o reducere a prețurilor retail, lucru care s-a întâmplat, iată, chiar azi. Probabil comercianții au deja stocurile pline după achizițiile masive de carburanți rusești dinaintea introducerii embargoului, moment anunțat de multă vreme.

Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă.

Prețul petrolului este în creștere pe piețele globale, cotația țițeiului Brent, de referință pentru piața europeană fiind de 83,9 dolari pe baril, în timp ce benchmark-ul american WTI se tranzacționa la 77,4 de dolari, la momentul redactării acestei știri.

De la data de 5 februarie a intrat în vigoare embargoul Comisiei Europene asupra importurilor de carburanți fabricați din petrol rusesc. Despre ce impact ar putea avea asupra pieței românești, aici:

Intră în vigoare embargoul pe carburanții făcuți din țiței rusesc. Provocarea pentru România – de unde vor veni 1,7 milioane de tone de motorină, și, mai ales, cu ce costuri

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *