mn

Nouă ieftinire semnificativă a carburanților, azi. Prețul motorinei scade sub pragul de 8 lei litrul

Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților a ieftinit semnificativ azi și benzina li motorina, la două zile de la precedenta reducere de preț. Carburanții s-au ieftinit cu până la 50 de bani în doar o săptămână

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișa pe 22  septembrie 2022, în aplicația Petrom, un preț al benzinei standard de 7,19 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 8,51 lei/litrul.

Prețurile reale pe care le plătiți la pompă sunt cu 50 de bani mai mici însă, adică 6,69 lei pe litru la benzină și 8,01 lei pe litru la motorină.

Sunt şi staţii mai ieftine, de exemplu la benzinăria din strada Herescu din zona centrală a Capitalei, unde benzina standard costă 6,63 lei litrul, iar motorina 7,99 lei litrul.

Așadar, liderul pieței a scăzut azi prețul cu 10 bani pe litru, și la benzină și la motorină. O ieftinire semnificativă care vine după una, tot de zece bani pe litru, operată doar la benzină, acum două zile, și după alte două  ieftiniri de amploare operate săptămâna trecută, când prețurile au fost reduse cu câte 15 bani pe litru, și la benzină și la motorină.

Așadar, în doar o săptămână, Petrom a redus prețurile carburanților cu până la 50 de bani pe litru.

Și după modificarea de preț de azi, se menține diferența de preț dintre motorină și benzină, motorina fiind cu peste 1,3 lei mai scumpă decât benzina, o diferență record. România este importator net de motorină și a importat 1,33 milioane de tone în primele șase luni ale anului, conform datelor Oil Terminal, dublu față de cantitatea de diesel adusă în țară pe această cale în aceeași perioadă a anului trecut.

Partidele din coaliția de guvernare au căzut de acord la începutul acestei săptămâni să prelungească schema actuală de reducere cu 50 de bani pe litru a prețului benzinei și motorinei, în forma actuală, până la sfârșitul anului, potrivit unor surse guvernamentale. Mecanismul, stabilit în iunie, fusese legiferat pentru trei luni, și ar fi urmat să expire la finalul acestei luni.

Astfel, toți carburanții vor fi reduși cu 50 de bani pe litru încă trei luni.

Schema de reducere presupune ca o reducere de 25 de bani din prețul carburantului să fie susținută de stat, cu condiția ca alți 25 de bani să fie scăzuți din preț prin efortul propriu al companiilor petroliere. Mecanismul voluntar, legiferat în iunie, a fost adoptat de marile companii din sector, așa că toate firmele mari au redus, începând cu 1 iulie, prețurile carburanților cu 50 de bani pe litru.

Potrivit datelor Petrom de la jumătatea anului, cererea națională de carburanți s-a redus în trimestrul al doilea cu 2%, după ce în primul trimestru crescuse cu 7%.

Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, cu  o rețea de 561 de stații de distribuție, dintre care 401 Petrom și 160 OMV.

Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.