Nouă ieftinire a carburaților, la doar o zi de la precedenta. Motorina coboară sub pragul de 7 lei litrul

Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a ieftinit din nou motorina și benzina astăzi. Precedenta ieftinire a avut loc ieri.

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișează pe data de 20 aprilie 2023 un preț al benzinei standard de 6,82 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 6,95 lei/litrul.

Așadar, față de ziua anterioară, Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a ieftinit motorina cu cinci bani pe litru și benzina cu doi bani pe litru.

Este a treia ieftinire consecutivă a carburanților din ultima vreme. Precedenta a fost operată ieri, când compania a ieftinit motorina cu nouă bani pe litru și cu un ban pe litru iar cea de dinaintea ei de Paști, când prețurile au scăzut ușor, cu doi bani pe litru, doar la benzină.

După ultimele mișcări ale prețurilor, diferența de preț dintre cei doi carburanți se reduce la doar 13 bani pe litru, asta după ce anul trecut ajunsese și la nivelul record de 1,5 lei/litru.

Cel mai probabil ieftinirea vine pe fondul unei scăderi a cotațiilor pentru motorină, combustibil care nu se produce pe măsura consumului intern în rafinăriile din România. O știre Bloomberg de acum două zile arăta că, după toate semnale, cererea pentru motorină, un carburant care este folosit la orice, de la camioane şi până la utilaje de construcţii, scade în multe din principalele economii ale lumii. “Considerat un prim semnal al unei activităţi industriale mai slabe şi al reducerii cheltuielilor consumatorilor, scăderea cererii de motorină i-a pus în alertă pe cei care caută semnele unei recesiuni”, arăta agenția de știri.

La momentul redactării acestei știri, cotația țițeiului Brent, de referință pentru piața europeană era de 82,3 dolari pe baril, în timp ce benchmark-ul american WTI se tranzacționa la 78,8 dolari, o scădere semnificativă față de ziua precedentă.

Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă. Consumul a crescut ușor anul trecut, cu circa 3%.

Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, cu o rețea de 561 de stații de distribuție, dintre care 401 Petrom și 160 OMV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *