Nouă ieftinire a carburanților, azi. Care sunt prețurile

Prețul carburanților continuă să scadă la benzinăriile din România. Azi dimineață Petrom a ieftinit din nou motorina și, marginal, benzina.

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișează pe data de 22 martie 2023 un preț al benzinei standard de 6,57 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 7,16 lei/litrul.

Așadar, față de ziua anterioară, Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a ieftinit motorina cu patru bani pe litru  și, marginal, benzina cu un ban pe litru.

Ultimele ieftiniri au avut loc în week-end și au fost, la fel, de o amploare redusă. Ultima scumpire a carburanților a avut loc la data de 8 martie, și, de atunci au fost mai multe scăderi de preț, destul de mici, dar dese.

Astfel, în ultimele două săptămâni, la Petrom benzina s-a ieftinit cu 11 bani pe litru, iar motorina cu 14 bani pe litru.

Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă. Consumul a crescut ușor anul trecut, cu circa 3%.

La momentul redactării acestei știri, cotația țițeiului Brent, de referință pentru piața europeană era de 75 de dolari pe baril, în timp ce benchmark-ul american WTI se tranzacționa la 69 de dolari, ambele fiind în ușoară scădere.

Potrivit datelor OilBulletin, serviciul de monitorizare a prețurilor la carburanți din Uniunea Europeană al Comisiei, cu un nivel de 1,39 euro pe litru, prețul benzinei de la noi este al treilea cel mai mic dn UE, după Bulgaria și Cipru. La motorină, unde prețul mediu la noi este de 1,5 euro, suntem a doua cea mai ieftină piață, după Bulgaria. Datele sunt valabile pentru 13 martie, fiind ultimele disponibile.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *