Nouă ieftinire a carburanților, azi. Care sunt prețurile

Petrom, liderul pieței carburanților, a ieftinit și azi motorina și benzina, la doar o zi distanță de la precedenta ietinire

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișează pe data de 17 martie 2023 un preț al benzinei standard de 6,61 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 7,20 lei/litrul.

Așadar, față de ziua anterioară, Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a ieftinit benzina cu trei bani pe litru și motorina cu cinci bani pe litru.

Ieftinirea de azi vine după ce chiar ieri compania petrolieră  a ieftinit motorina cu patru bani pe litru și benzina, marginal, cu un ban pe litru. Ultima scumpire a carburanților a avut loc la data de 8 martie, și, de atunci au fost trei scăderi de preț, cea de azi având cea mai mare amploare.

Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă. Consumul a crescut ușor anul trecut, cu circa 3%.

La momentul redactării acestei știri, cotația țițeiului Brent, de referință pentru piața europeană era de 75 de dolari pe baril, în timp ce benchmark-ul american WTI se tranzacționa la 68 de dolari, ambele fiind în ușoară creștere. Cu două zile înainte, ţiţeiul WTI a atins, după mai multe zile de scădere a cotațiilor, cel mai redus nivel de după luna decembrie 2021, pe fondul îngrijorărilor cu privire la impactul economic potenţial al problemelor de la Credit Suisse, după falimentul Silicon Valley Bank.

În momentul de față, în România, ca și în celelalte state member UE, este în vigoare un dublu embargo, atât pentru importul de țiței rusesc, cât și pentru importul de carburanți produși din țiței rusesc. Deocamdată, embargoul nu a avut efecte notabile în ceea ce privește aprovizionarea și nici nu a provocat creșteri bruște ale cotațiilor la produsele petroliere în zona noastră.

Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, cu o rețea de 561 de stații de distribuție, dintre care 401 Petrom și 160 OMV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *