Noua centrală electrică pe gaze de la Mintia va fi cea mai mare și mai eficientă din UE – Guvern

Noua termocentrală de la Mintia, care va fi construită de noul investitor, Mass Global Energy Rom, va avea 1.500 MW, va începe să producă energie electrică în doi ani, și va fi cea mai mare și eficientă capacitate de producție a energiei electrice pe gaz din Uniunea Europeană, anunță Executivul de la București.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu reprezentanții companiei Mass Global Energy Rom, care a achiziționat  Termocentrala de la Mintia, arată un comunicat al Guvernului.

“În cadrul întâlnirii, a fost prezentat planul de investiții în valoare de peste un miliard de euro, care va transforma termocentrala în cea mai mare și eficientă capacitate de producție a energiei electrice pe gaz din Uniunea Europeană. În acest sens, vor fi utilizate cele mai moderne tehnologii, care vor permite, în acord cu taxonomia europeană, producerea a cel puțin 1.500 MW. Prima etapă a investiției va fi finalizată într-un termen de 24 de luni, urmând ca proiectul să ajungă la maturitate deplină în 36 de luni”, arată comunicatul.

Componentele centralei vor fi pregătite pentru trecerea către noile tehnologii de producere a energiei, bazate pe hidrogen.

„Resursele noastre naturale reprezintă un atu important, mai ales în această perioadă, în care nevoia de a asigura securitatea energetică a țării este amplificată de dezechilibrele generate de agresiunea militară rusă asupra Ucrainei. România are nevoie să își valorifice cât mai bine rezervele de gaz, iar Guvernul a făcut deja demersuri importante în acest sens.

Gazele de la Marea Neagră, care pot asigura în prezent deja zece la sută din consumul anual intern, vor transforma, în următorii ani, țara noastră, într-unul dintre cei mai mari producători de gaze din UE. Centrala de la Mintia, care va folosi gazul drept resursă de producere a curentului electric, va putea beneficia din plin de aceste resurse, astfel încât să consolidăm, pe de o parte, producția noastră de energie electrică, asigurând consumul intern, dar să o și putem exporta, ajutând Republica Moldova și partenerii noștri din Uniunea Europeană”, a declarat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.

La finalul anului trecut, Mass Energy Global Rom, companie controlată de omul de afaceri iordanian Ahmad Ismail Saleh, a plătit restul celor 81 de milioane de euro din prețul de adjudecare a fostei centrale pe huilă Mintia, și a a devenit proprietarul termocentralei.

“Termocentrala Mintia a fost valorificată la 100% din valoarea sa de piață, respectiv echivalentul în lei a sumei de 91.236.832,87euro, din care 10.000.000 euro au fost achitați de către cumpărător ca garanție de participare la licitația publică ce a avut loc în data de 26.08.2022. Restul de preț a fost achitat la data de 27.12.2022. Astfel, conform legislației în vigoare, părțile au semnat contractul de vânzare-cumpărare la data de 27 decembrie 2022, dată la care a Mass Global Energy a devenit proprietarul termocentralei; a anunțat atunci, într-un comunicat de presă, administratorul judiciar al societăți, Expert Insolvență SPRL.

Cumpărătorul a plătit toată suma după ce condițiile solicitate de el au fost îndeplinite de către Transelectrica și Transgaz. Recent, Guvernul a adoptat, la propunerea Ministerului Energiei, Hotărârea privind declararea proiectului de investiţii „Conductă de transport gaze naturale pentru alimentarea CET Mintia” ca proiect de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale.

Prin realizarea acestei conducte se va asigura alimentarea cu gaze naturale a viitoarei termocentrale de la Mintia.

3 Comments

  1. Mari minciuni în postul Paștelui! Auzi,frate,în 24 de luni faza 1 și în 36 de luni,gata 2500 Mw! Doamnele,când amărăștenii nu au terminat 450 Me în opt ani,opt,opt ani la Iernut! Îmi insultă experiența ,îmi insultă inteligența călăuzele astea oarbe,cel mult chioare!

  2. E o mare diferența între cele doua proiecte și anume investitorul. Se poate realiza o astfel de investiție , nu se pleacă de la zero ca la Iernut

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *