Noua centrală electrică pe gaze de la Iernut va fi gata în iunie 2021 – nou termen Romgaz

Centrala pe gaze în ciclu combinat pe care Romgaz o construiește la Iernut are ca termen de punere în funcțiune luna iunie a anului viittor, conform unei estimări a producătorului de gaze. Compania a repus în funcțiune parțial vechea centrală și estimează venituri în creștere din vânzarea energiei electrice.

“În domeniul energiei electrice din cadrul companiei, anul 2020 este un an de tranziție de la centrala veche la centrala nouă. S-a decalat data de punere în funcțiune a centralei noi și se estimează începerea producției cu centrala nouă în luna iunie a anului 2021”, se arată în propunerea de modificae a bugetului Romgaz, care urmează să fie supusă aprobării acționarilor.

Centrala electrică pe gaze în ciclu combinat de la Iernut, pe care o construiește Romgaz, singura capacitate nouă de generare din România de proporții semnificative, trebuia să fie finalizată în acest an, dar termenul nu a putut fi respectat.

“Nu, nu va fi gata, din cauza problemelor pe care le au contractorii. Noi am ajutat cât am putut, dar mai mult nu putem face. Din 600 de oameni care ar trebui să fie pe șantier, acum sunt cam 200”, a spus directorul general al companiei, Adrian Volintiru, răspunzând unei întrebări venite din partea jurnaliștilor, acum două săptămâni.

El a explicat că, alături de problemele legate de pandemie, de modificările proiectului (au fost săpați sute de piloți, suplimentar), o altă cauză a întârzierilor este legată de efectele celebrei OUG 114, care a crescut salariile din construcții. Acestea constituie un cost suplimentar apărut, iar companiile implicate în proiect nu le pot trece decât parțial pe nota de plată către Romgaz, iar de aici au început să apară problemele. “Au necazuri cu subcontractorii lor”, a spus Volintiru.

Centrala de la Iernut, cu o capacitate de 430 MW, ar fi, după finalizare, a doua investiţie greenfield în generarea clasică de energie electrică din România de după căderea comunismului, după centrala în ciclu combinat a Petrom, de 860 MW. Proiectul are o valoare de 268 de milioane de euro și a fost atribuit de Romgaz consorțiului Romelectro-Duro Felguera. Inițial, centrala ar fi trebuit finalizată la începutul acestui an, apoi noul termen avansat a fost finalul anului.

Anticipând problemele la noua centrală, managementul Romgaz a pus în funcțiune un grup de 200 MW de la vechea centrală de la Iernut, după cheltuieli suplimentare pentru ca unitatea să se conformeze tuturor normelor de mediu. Potrivit oficialilor companiei, Romgaz va avea funcționali, în această iarnă, circa 260 MW ai centralei vechi.

Din acest motiv, compania a bugetat o creștere a încasărilor provenite de din vânzarea de energie electrică. “În bugetul anterior era prevăzută oprirea centralei vechi și efectuarea lucrărilor pentru punerea în funcțiune a centralei noi. Dar, ca urmare a decalării termenului de punere în funcțiune a centralei noi, s-a continuat producerea energiei pe baza centralei existente, ceea ce a dus la creșterea veniturilor din producere energie electrică au 12,1%”, se arată în raportul Romgaz.

Compania estimează să vândă energie electrică în valoare de 164 de milioane de lei în acest an.

 

1 Comment

 1. Cite termene mai rateaza frumosii astia ?????
  martie 2020 – ratare
  iunie 2020 – ratare
  decembrie 2020 – ratare
  acum.. au ,,aruncat.o ” la ..iunie 2021 ???
  citi bani a pierdut statul roman penalizarile e NU acopera pretul megawattilor pierduti .
  HAOS ..PANDEMIC . asa vor sa ,,managerieze” si alte proiecte ??? am lichidat toate actiunile SNG detinute la Bursa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *