Nouă avarie la Cernavodă. Centrala nucleară funcţionează din nou cu un singur reactor. Corpul de Control al Guvernului s-a deplasat la centrală UPDATE

Datele Transelectrica arată că, de zi noapte, centrala nucleară de la Cernavodă funcţionează cu o singură unitate. La această oră centrala funţionează la doar 680 MW. UPDATE în text: Explicaţiile Nuclearelectrica.

Căderea de putere a centralei nucleare a avut loc în jurul orei 03.00. Puterea a scăzut de la 1.398 MW la 698 MW, semn că una dintre cele două unităţi a fost deconectată de la SEN.

Nuclearelectrica, operatorul centralei, nu a oferit încă explicaţii. Însă, potrivit Transelectrica, este vorba despre Unitatea 2, iar datele operatorului de sistem arată că a fost vorba despre „o declanşare intempestivă”, iar siguranţa nucleară nu a fost afectată.

Avaria de azi survine uneia care a avit loc chiar duminica trecută, şi care a afectat ambele grupuri ale centralei nucleare. Atunci, Unitatea 1 a CNE Cernavoda a fost oprita controlat “.Decizia de a opri controlat Unitatea 1 CNE Cernavoda a fost determinata de aparitia unui defect la unul dintre sistemele de proces ale centralei, iar actionarea in conformitate cu proiectul centralei conduce la necesitatea opririi controlate” a informat ulterior Nuclearelectrica.

Citeşte şi:

Cum explică directorul Nuclearelectrica avariile repetate de la centrala nucleară Cernavodă

Asta se întâmpla dimineaţă, iar după amiază puterea Unitatii 2 a fost redusă la 55% (aproximativ 300 MW).”Reducerea de putere a Unitatii 2 CNE Cernavoda este cauzata de necesitatea inlocuirii unei piese (rulment) la motorul unei pompe de condensare, din partea clasica a centralei. Reducerea de putere pana la 55% este necesara in vederea opririi echipamentului pentru reparatii. Pe durata reducerii de putere, Unitatea 2 CNE Cernavoda va fi conectata la Sistemul Energetic National si va functiona la o putere de 300 MW”, a informat Nuclearelectrica.

Prima unitate a fost reconectată la SEN după două zile, iar a doua a atins puterea nominală după 16 ore.

UPDATE 10.00: Nuclearelectrica a informat acum câteva minute că defecţiunea vizează partea clasică a centralei, iar avaria de azi nu are legătură cu ce s-a întâmplat zilele trecute.

“SN Nuclearelectrica SA (“SNN”) anunta ca Unitatea 2 a CNE Cernavoda s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic National in dimineata zilei de 29 martie 2018, ca urmare a aparitiei unei disfunctionalitati la un sistem electric de proces, partea clasica, nu cea nucleara a centralei.

Specialistii investigheaza cauza si vor efectua lucrarile necesare de remediere in conformitate cu procedurile aferente industriei nucleare specifice in astfel de situatii.

Nu exista o legatura cauzala intre reducerea de putere a Unitatii 2 din data de 25 martie 2018 si deconectarea automata a reactorului de astazi, 29 martie 2018. Deconectarea automata a reactorului de la SEN este prevazuta si realizata prin sisteme de protectie prevazute in proiect in anumite situatii,  asadar reprezinta un comportament conservativ, procedurat fara impact asupra securitatii nucleare.

Deconectarea automata a reactorului de la SEN si lucrarile de remediere a sistemului electric de proces nu au impact advers asupra personalului, populatiei si mediului inconjurator, fiind realizate cu respectarea normelor de securitate nucleara si procedurilor aplicabile”, a declarat, într-un comunicat, directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă.

UPDATE 10.25: În urma avariei din această dimineaţă, premierul Viorica Vasilica Dăncilă a trimis Corpul de Control al Guvernului la centrala de la Cernavodă, iar reprezentanţii instituţiei sunt deja acolo, potrivit unei surse din piaţa de energie. Informaţia nu a putut fi, pentru moment, confirmată din altă sursă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *