Nou sprijin de la stat pentru instalarea de panouri fotovoltaice. Vouchere de 25.000 de lei pentru un sistem offgrid de minimum 3 kW sau pentru o baterie de cel puțin 5 kWh

Proprietarii de case din România vor putea beneficia, începând cu anul viitor, de vouchere în valoare de 25.000 lei pentru a-și instala pe acoperișuri sisteme fotovoltaice cu o putere 3 kW net, un voucher cu o valoare similară urmând să fie acordat pentru achiziționarea de unități de stocare cu o putere minimă de 5 kWh, conform unei măsuri prevăzute în forma revizuită a PNRR transmis, vineri, Comisiei Europene de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Denumit „Utilizarea clădirilor rezidenţiale pentru accelerarea implementării energiei din surse regenerabile”, programul are o alocare indicativă de 608,7 milioane de euro. Măsura este complementară cu programul Casa Verde Fotovoltaice, coordonat de către Administrația Fondului de Mediu (AFM), care gestionează o schemă prin care cei care doresc să-și monteze panouri solare primesc o finanțare de 20.000 de lei.

Mecanismul de implementare a noului program se dorește a fi unul suplu, obiectiv și mai puțin birocratic decât alte mecanisme utilizate până în acest moment, se arată în document.

„Având în vedere un criteriu minim de generare, în care un sistem fotovoltaic cu o capacitate netă de cel puțin 3 kW/locuință este instalat pe acoperișurile clădirilor rezidențiale ale persoanelor fizice este important să se ofere potențialilor beneficiari posibilitatea de a achiziționa o baterie de stocare. Această investiție are ca scop să permită gospodăriilor să-și maximizeze utilizarea energiei solare și să atingă o autonomie semnificativă în ceea ce privește necesarul de energie electrică”, arată documentul.

Perioada de formulare a Ghidului solicitantului, publicitatea măsurii și pregătirea apelului de proiecte are ca perioadă intervalul octombrie 2023- decembrie 2023. Derularea apelului de proiecte, inclusiv contractarea proiectelor ar trebui să se facă între ianuarie 2024 și mai 2024, iar mplementarea efectivă a investiției între iunie 2024 și decembrie 2025.

Mecanismul de implementare

Rolul principal în mecanismul de voucher (cupon) îl au persoanele fizice, care au posibilitatea de a alege din mai multe opțiuni, în funcție de nevoile și posibilitățile lor.

Astfel, aceștia pot opta să achiziționeze:

a) atât panouri fotovoltaice (PV) cât și un modul de stocare a energiei/baterii,

b) doar panouri fotovoltaice sau,

c) exclusiv sistemul de modul de stocare a energiei/baterii, în cazul în care proprietarii dețin deja PV.

Mecanismul vizează accesarea voucherului în anumite precondiții care asigură rapiditatea implementării investiției.

Acordarea voucherelor se realizează de către Coordonatorul de investiții, după caz cu sprijinul autorităților publice locale.

Beneficiarii de vouchere vor fi aleși în baza unei selecții a cererilor de vouchere realizată printr-un apel pe platforma web dedicată a MIPE, folosind abordarea primul venit – primul servit.

Documentele obligatorii pentru solicitarea de voucher vor incluse în platformă în format digital. După selecție, beneficiarii au obligația confirmării, inclusiv a opțiunii alese pentru folosirea voucherului. Confirmarea voucherului reprezintă un acord de adeziune a beneficiarului la condițiile de acordare a voucher-ului (cu rolul de contract de finanțare).

După selecție și confirmarea voucherului beneficiarul împreună cu instalatorul contractat trebuie să realizeze proiectul cu instalarea unui sistem PV cu o putere de minim 3 kW net și/sau a unui modul de stocare a energiei/baterii cu putere minimă de 5 kWh.

La finalizarea proiectului, beneficiarul va transmite documentele de finalizare a instalării certificate de firma de instalare PV și/sau a modului de stocare a energiei, împreună cu factura de plată și cu dovada obținerii avizului tehnic de racordare (ATR) la coordonatorul investiție, care în termen de 5 zile lucrătoare va vira contravaloarea voucherului în contul aferent firmei de instalare.

Contravaloarea voucherului va fi stabilită la valoarea de 25.000 lei pentru o instalație de panouri voltaice (PV) cu o putere 3 kW net. De asemenea, pentru un modul de stocare a energiei cu putere minimă de 5 kWh contravaloarea voucherului va fi tot de 25.000 lei.

Pentru ca aceste instalații cu stocare să fie eligibile, trebuie îndeplinită condiția ca sistemul fotovoltaic să nu fie conectat la rețea, ci să fie dedicat pentru autoconsum.

Sursa: DespreEnergie

33 Comments

  1. Bună ziua
    Am un sistem on-grid de 3.64kw achizitionat prin fonduri proprii. Doresc sa aplic pentru un sistem de 3kw off grid. Este posibil?

  2. Gianina Vanca, Dornescu Mihai si Cojocar Mihai, cererile v au fost respinse. Puteti reaplica in ianuarie 2024 și mai 2024.

  3. Bună ziua. Am un sistem off-grid de 3,85 Kw, panouri fotovoltaice+ invertor, realizat din fonduri proprii. Aș dori să aplic pentru un sistem de stocare a energiei. Casa unde este instalat sistemul este proprietatea mea dar este situată la altă adresă decât cea de domiciliu din Cartea de identitate. Mulțumesc.
    Cu stimă
    Adrian Gorgan

  4. Bună ziua. Am un sistem off-grid de 5 Kw, panouri fotovoltaice+ invertor, realizat din fonduri proprii. Aș dori să aplic pentru un sistem de stocare a energiei.Multumesc!

  5. Daca detin un sistem de pv conectate la retea (prosumator) pot achizitiona un nou sistem de 3kw+baterie sau 5kw+baterie? Daca da ma inscriu si eu, ms

  6. Sa inteleg ca acest voucher nu presupune nici o cheltuiala in plus din partea solicitantului? Acopera toate cheltuielile cu panouri/baterii instalare? In cazul asta m-ar interesa si pe mine unitati de stocare…. am un sistem de 700 w putere instalata adica 2 panouri …. Unitatile de stocare sint foarte scumpe…. momentan stochez energia generata in 2 acumulatori auto de 100 amperi fiecare…. vara si primavara in special, cele 2 panouri ar putea incarca cu usurinta un sistem de 5 kw…. deci as fi interesat si eu de sistemele de stocare daca toate cheltuielile sint suportate de acest voucher…

  7. Buna ziua!

    Îmi puteți spune, va rog unde as putea găsi documentele necesare pentru înscrierea in proiect?

    Mulțumesc!

  8. Bună ziua, doresc și eu să mă înscriu pentru un sistem de stocare de 5kwh. Cum se procedează? Dețin un sistem de 3kw care nu livrează energia în rețea, ci acoperă doar consumul pe timpul zilei.

  9. De ce este nevoie de ATR daca este pentru autoconsum si conditia este sa nu fie racordat la retea?
    Oare conditiile proiectului au fost copiate din alte ghiduri?

  10. Buna ziua ! Am un sistem fotovoltaic de 10kw off grid si as dori sa aplic si eu pentru un sistem de stocare de minim 10kw daca se poate .

  11. Bună ziua ! Nu sunt branșată la rețea electrică. Mă interesează un kit fotovoltaic off-grid de 6 kw , prin acest program cu voucher .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *