UPDATED Nou risc de perturbare a alimentării României cu petrol și carburanți. Un tribunal rus a dispus închiderea conductei caspice, prin care rafinăriile românești primesc țiței. Reacția Rompetrol

UPDATE Reacția Rompetrol: Nu ne afectează

În contextul informațiilor apărute în spațiul public privind o posibilă suspendare a operațiunilor Consorțiului Caspian Pipeline – CPC pe teritoriul Federației Ruse, Grupul KMG International dorește să precizeze că orice suspendare a activităților CPC nu va afecta aprovizionarea cu țiței a rafinăriei Petromidia, se arată într-un comunicat de presă al Rompetrol (KMGI).

“Ponderea țițeiului de tip CPC în rețetele de obținere a produselor petroliere in cadrul rafinăriei este una scazută, comparativ cu alte tipuri de țiței utilizate în mod curent. În prezent, cea mai mare unitate de profil din România – Petromidia Năvodari funcționează la capacitate optimă, în acord cu planurile de producție aprobate pentru acest an”, arată comunicatul.

“Prin KMG Trading – divizia de aprovizionare cu materii prime și de comercializare a produselor petroliere, Grupul are experiența și capacitatea necesare pentru identificarea și asigurarea aprovizionării cu țiței a rafinăriei Petromidia, în orice context. De asemenea, adăugam că eventuale măsuri privind activitatea CPC nu vor influența piața produselor petroliere din România, Grupul va continua să își onoreze obligațiile contractuale și livrările de carburanți”, mai arată comunicatul.

Știrea inițială

Un tribunal rus a oprit pentru 30 de zile tranzitul de petrol către Marea Neagră prin conducta caspică, cea prin care vine majoritatea petrolului către România. Deocamdată livrările nu ar fi afectate dar compania care operează conducta spune că va trebui să respecte decizia instanței. România va fi afectată.

Un tribunal rus a ordonat Caspian Pipeline Consortium (CPC), consorțiul care operează una dintre cele mai mari conducte din lume și care aduce petrol din Kazahstan la Marea Neagră, să suspende activitatea timp de 30 de zile, arată Reuters.

CPC, care transportă prin această conductă 1% din tot petrolul din lume și are ca acționari și marile companii americane Chevron și Exxon a declarat că decizia de suspendare a operațiunilor se referă la probleme legate de gestionarea scurgerilor de petrol și că trebuie să respecte hotărârea, mai scrie Reuters.

Potrivit unui raport văzut de Reuters, încărcările de petrol de la terminalul CPC continuau începând cu prânzul zilei de 5 iulie, dar nu era clar dacă operațiunile continuau pe 6 iulie. Pe de altă parte, într-o știre ulterioară, Reuters arată că livrările de țiței prin CPC continuă ca de obicei, citând trei surse familiare cu operațiunile, care au refuzat să fie citate deoarece nu au voie să vorbească cu mass-media.

Posibile probleme în România

Dacă într-adevăr livrările prin CPC vor fi oprite, acest lucru va crea probleme de aprovizionare în România și cu siguranță va duce la o creștere a prețurilor produselor petroliere în zona noastră.

Conducta, operată de Caspian Pipeline Consortium (CPC),cu o lungime de 1.500 km, leagă marile câmpuri petroliere din zona caspică de Marea Neagră și ajunge la terminalul marin de la Novorosiisk, pe țărmul estic al Mării Negre  CPC are mai mulți acționari, cel mai important (24%) fiind statul rus prin Transneft, după care vin KazMunayGas, compania petrolieră națională a Kazahstanului, și mari companii petroliere occidentale, cum ar fi Chevron, Exxon, Eni, alături de rușii de la Lukoil. Anul trecut s-au transportat 61 de milioane de tone de țiței prin conducta respectivă, până în partea estică a Mării Negre, de unde fiecare companie și-a dus, pe apă, petrolul unde are clienți.

Mare parte din petrol este kazah, CPC fiind principala rută de export a țării din Asia Centrală.

Majoritatea covârșitoare a țițeiului prelucrat la Petromidia, cea mai mare rafinărie din România, deținută de compania națională de petrol și gaze din Kazahstan, ajunge la noi prin sistemul de conducte CPC în portul rusesc, apoi este încărcat pe vapor, după care tranzitează Marea Neagră pentru a fi descărcat în terminalul marin din largul portului Midia, conectat direct la rafinărie.

În plus, o parte din țițeiul rusesc transportat prin CPC este folosit de Lukoil pentru a-și aproviziona rafinăriile din România (Petrotel Ploiești) și Bulgaria (Burgas).

Mai mult, potrivit unor surse din piață, și Petrom folosește acum țiței din Kazahstan, după ce a decis să nu mai achiziționeze țiței rusesc.

România importă circa 70% din petrolul pe care îl consumă, transportat exclusiv prin Marea Neagră. În 2021, cele trei rafinării românești au procesat 9,9 milioane de tone de țiței, dintre care 6,82 milioane de tone au fost din import.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *