Unde se va opri? Prețul energiei electrice spot ajunge la un nou maxim istoric la București, 2.119 lei/MWh. Prețuri mari în toată Europa

După două zile consecutive cu un maxim istoric de preț, piața pentru ziua următoare de la București o bifează și pe a treia: prețul spot al energiei cu livrare mâine, 22 decembrie, a atins un nou maxim istoric. Prețurile sunt extrem de mari în toată Europa.

Energia tranzacționată azi cu livrare marți are un preţ mediu de 2.119 lei pe MWh pe piața pentru ziua următoare de la București. Este un nou maxim istoric, după precedentul atins cu doar o zi în urmă: 1.955 lei/MWh pentru energia cu livrare azi, tranzacționată ieri. Cum și în ziua precedentă am avut un maxim istoric, asistăm la o creștere a prețului spot de 528 de lei, deci peste 100 de euro/MWh în doar două zile.

De asemenea, a fost atins și nivelul maxim istoric orar – 2.684 lei pe MWh, care a fost înregistrat pentru intervalul 18.00 al zilei de miercuri. De altfel, în 13 intervale orare ale zilei de miercuri energia s-a tranzacționat marți la București la prețuri de peste 2.000 lei/MWh.

Spre deosebire de zilele trecute, de data aceasta România are cel mai mare preț spot al zonei. Astfel, În toate intervalele orare ale zilei de miercuri, în rețeaua românească intră energie din rețeaua bulgară. Și, la fel, începând cu intervalul orar 05.00, în toată ziua de mâine în România intră energie și din rețeaua ungară. Cele două țări sunt singurele din mecanismul de cuplare a piețelor spot cu care rețeaua românească are conexiune fizică.

Așadar, România are un preț de 428 de euro/MWh, iar prețuri peste 400 de euro se pot vedea, mâine, pe mai multe piețe, inclusiv cele din Franța și Germania, țările cu cea mai mare producție de energie și cu cel mai mare consum din Uniunea Europană.Puteți vedea prețurile spot de mâine din Europa în infograficul următor:

Posibile cauze
Preţul-record la energie electrică din aceste zile din România şi din toată Europa este cauzat de oprirea unor reactoare nucleare în Franţa, după descoperirea unor defecţiuni, a declarat, luni dimineață, Ion Lungu, directorul executiv al Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER). „Franţa a închis unele capacităţi nucleare, după ce au fost descoperite defecţiuni. Preţurile sunt foarte mari în aceste zile în toată Europa”, a spus Lungu. Reactoarele care nu funcționează în Franața înseamnă cam 10% din capacitatea instalată a Franței.
Pe lângă asta, o altă cauză, poate mai importantă, este creșterea prețurilor la gaze, care au sărit de pragul de 160 de euro/MWh, marcând un nou maxim istoric. Doi factori explică această evoluţie: temperaturile care continuă să scadă în Europa şi faptul că grupul rus Gazprom nu a rezervat capacităţi suplimentare de tranzit în ianuarie pentru gazele naturale care trec via Ucraina. Aceasta în condiţiile în care o treime din gazele naturale consumate de Europa vin din Rusia. La acestea se adaugă și situația din Ucraina, cu posibile repercusiuni asupra debutului livrărilor de gaze prin gazoductul Nord Stream 2.

 

1 Comment

  1. Si cu toate acestea , desi este o criza majora de energie, alesii nostrii nu vor sa impulsioneze injectarea serioasa de curent in retea de catre prosumatori … vor doar taxe … in loc sa diminueze pierderile pt curent ei vor sa maximizeze profiturile pe spatele celor ce produc energie. Macar 7-8 ani ar fii necesar sa impulsioneze prosumatorii si sa ii ajute sa achizitioneze sisteme peste 10kw de fiecare , nu neaparat prin acordarea de subventii ci prin simpla eliminare a taxelor si acordarea mult doritei compensari reale la nivel de kw. Guvernantilor le este frica sa nu avem prea multe sisteme de producere a energiei verzi din Europa ? Ar trebui sa isi dea seama ca inainte de a culege , trebuie sa semeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *