Reluarea livrărilor de gaze către Transnistria va începe probabil la 1 februarie cu gaze rusești din conducta Turk Stream, care ar urma să fie plătite de Rusia, scrie publicația rusă Kommersant. Totuși, unele semne de întrebare rămân.
La 20 ianuarie, compania cipriotă Ozbor Enterprises a rezervat capacitate pe gazoductul Turk Stream, de aproximativ 3,1 milioane de metri cubi pe zi până la punctul de intrare Strandzha-2 de la granița dintre Turcia și Bulgaria, conform datelor de pe platforma regională de tranzacționare RBP. Capacitatea a fost rezervată pentru o lună, începând cu 1 februarie. Aceste volume coincid de fapt cu nevoile de gaze ale Transnistriei, care se confruntă cu o criză energetică.
La nord de Turcia se află gazoductul transbalcanic, care funcționează în modul de reverse flow, dinspre sud spre nord, dar nu a fost rezervată capacitate și mai la nord de Turcia la licitația lunară din 20 ianuarie, în punctele de intrare în rețeaua românească și respectiv ucraineană/moldovenească, deși a fost scoasă la licitație capacitate pe conductă. Volume suplimentare pot fi rezervate prin alocările zilnice, dar aceasta este o opțiune mai costisitoare.
Kommersant arată că aceste volume de gaz către Transnistria pot fi într-adevăr numite umanitare, deoarece livrările sunt la nivelul minim necesar pentru Transnistria, spre deosebire de volumele care în trecut au făcut posibilă utilizarea gazului pentru a produce energie electrică și a o furniza și Moldovei, notează Vitaly Ermakov de la Școala Superioară de Economie. „De fapt, livrările către Transnistria nu au fost niciodată în întregime comerciale pentru Gazprom, deoarece Transnistria a acumulat datorii gigantice pentru gaze”, amintește el.
Potrivit calculelor publicației ruse, valoarea gazelor, care ar urma să fie suportată de Federația Rusă, se ridică la 160 de milioane de dolari.
Kommersant citează publicația românească Profit.ro, care spune că Ozbor Enterprises operează și pe piața românească ca importator și exportator, unde are licență de trading din 2021. Traderul a ajuns la un moment dat, în 2023, al doilea cel mai mare importator de gaze din România, iar potrivit celor mai recente date ale ANRE, a avut o cotă de piață de 2,24% din tranzacțiile angro cu gaze din România în octombrie anul trecut. Director al Ozbor Enterprises este cetățeanul rus domiciliat în Elveția Konstantin Shmelev, fost director financiar al RosUkrEnergo, compania ruso-ucraineană care până în 2009 era unicul importator de gaze rusești în Ucraina. De asemenea, sucursala din Elveția a Ozbor Enterprises este condusă de rusul Vladimir Petkov, care a mai lucrat la Gazprom și Gazpromneft.
Știrea despre implicarea Ozbor Enterprises a apărut după ce președintele Moldovei, Maia Sandu, a spus că planul Federației Ruse de a relua aprovizionarea cu gaze naturale a regiunii separatiste Transnistria prin intermediari este ilegal și încalcă sancțiunile internaționale. Ea a afirmat că nu înțelege de ce Moscova nu reia livrările de gaze folosind Moldovagaz, firmă controlată de Gazprom, care la rândul ei controlează compania de profil din Transnistria, Tiraspoltransgaz. Ideea inițială era ca un furnizor și trader basarabean, Natural Gaz DC SRL, să cumpere gaze de pe piața europeană pentru a le livra Tiraspolului.
Gazprom a oprit livrările de gaz către Transnistria, invocând o datorie neachitată de Moldovagaz. Gazprom a estimat datoria la 709 milioane de dolari, în timp ce Chișinăul, în urma auditului său, a recunoscut datoria la doar 8,6 milioane de dolari. Gazul rusesc era transportat în Transnistria prin Ucraina, dar contractul de tranzit a expirat la 1 ianuarie 2025. Livrările Gazprom se ridicau, înainte de oprire, la aproximativ 5,7 milioane de metri cubi de gaz pe zi.
Centrala Electrică Raională de Stat Moldovenească din Transnistria (denumirea centralei de la Cuciurgani, principala sursă a amebelor maluri ale Nistrului) care funcționează cu gaz rusesc, funcționează cu cărbune de la 1 ianuarie, la o capacitate redusă, ceea ce a condus la opriri controlate în alimentarea cu energie electrică a Transnistriei.