Nou moment zero pentru căldura Bucureştiului: RADET intră în faliment, Energetica se desfiinţează, apar două noi companii

Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) intră în faliment, compania nou înfiinţată de Gabriela Firea, Energetica, se desfiinţează, iar serviciul de distribuţie şi furnizare a energiei termice din Bucureşti va fi asigurat de două noi companii, Compania Municipală Termoenergetica București SA și Compania Municipală Energetica Servicii București SA.

Noua soluţie este supusă de primarul Gabriela Firea aprobării Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi, surprinzător, este propusă de Gabriel Dumitraşcu, fost şef al RADET şi actual membru al PNL, posibil candidat din partea acestui partid la Primăria Capitalei.

Cele două companii sunt înfiinţate „în scopul continuării serviciului de alimentare cu energie termică”, dar și „datorită iminenței intrării în procedura falimentului” a RADET, după cum spune chiar Primăria.

Termoenergetica se va ocupa practic de producerea energiei termice (în cantităţi limitate, pentru că  90% din necesar este asigurat de centralele Elcen) şi mai ales de distribuţia şi furnizarea agentului termic, practic va face ce făcea RADET.

Energetica Servicii va prelua contractiele de mentenaţă şi proiectele de investiţii pe care le avea fosta Energetica, şi, cel mai important, se va ocupa şi de proiectul pe fonduri europene, prin PIOM, de 176 de milioane de euro pentru reabilitarea sistemului de termoficare.

“Au acceptat propunerea mea pentru că nu aveau nicio soluţie. Pe 27 febriuarie RADET intră în faliment şi nu mai aveau operator. Propunerea va trece la vot în Consiliu, am vorbit cu toate partidele”, ne-a declarat Dumitraşcu.

El a mai explicat că se va stopa şi majorarea de capital de 1,2 miliarde lei pentru cumpararea creanţelor Elcen.

Va funcţiona noua formă de administrare, şi, mai ales, se va  moderniza reţeaua de conducte de termoficare din Bucureşti?  “Depinde de ce va Face Firea de acum înainte. Nu mai trebuie să fie numiţi politruci la conducerea companiilor, am propus ca numirile să se facă pe metoda guvernanţei corporative. Facturile va trebui să fie plătite în 30 de zile, subvenţia la fel, trebuie achitată la zi, altfel ne întoarcem de unde am plecat”, a spus Dumitraşcu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *