Nou maxim istoric al prețului energiei electrice spot în România: 709 euro/MWh, cel mai mare preț din Europa

Piața spot de energie electrică de la București bifează un nou record de preț: 3.461 lei/MWh pentru energia electrică tranzacționată azi cu livrare mâine, 26 august, cel mai mare din istorie. Este cel mai mare preț din Europa.  

Prețul de închidere al pieței pentru ziua următoare (PZU) de la București pentru energia tranzacționată azi cu livrare mâine, 26 august 2022, este de 3.461 lei/MWh, sau 709 euro/MWh. Din datele noastre, este cel mai mare preț mediu zilnic de când există piața de la București.

Precedentele trei recorduri de preț au fost stabilite tot în această lună, iar ultimul chiar pe 24 august, când energia pentru livrare în ziua următoare s-a vândut la prețul mediu de 631 euro/MWh.

Defalcat pe ore, cel mai mare preț va fi mâine în intervalul orar 20.00 (oră CET, 3.861 de lei/MWh).

Amintim că piața spot de energie electrică de la București este cuplată prin preț cu cele din Ungaria, Cehia și Slovacia și, mai nou, cu cele din Austria, Polonia și Germania. În luna octombrie a anului trecut, piața spot de la București a fost cuplată, prin același mecanism, și cu piața din Bulgaria.

Piața spot este una foarte lichidă în România – spre exemplu, în luna iulie 2022, ultima cu date oficiale disponibile, în PZU s-a tranzacționat peste 52 % din tot consumul țării, adică aproximativ 2,35 TWh de energie electrică, cu o valoare a tranzacțiilor de 4,35 miliarde de lei.

În iulie 2022, prețul mediu de închidere al PZU a fost de 1.813 lei/MWh, de la 1.138 de lei în iunie și 1.000 de lei în mai. Astfel, față de luna precedentă, prețul spot a crescut cu 59%, creștere care s-a suprapus oricum pe o bază ridicată. Comparativ cu prețul lunar de acum un an în iulie, cel înregistrat acum este de aproape patru ori mai mare (3,8 ori) – în iulie 2021, prețul de închidere al PZU a fost de 474 lei/MWh.

Cel mai mare preț din Europa

 După cum puteți vedea în graficul alăturat, în România, Ungaria și Slovacia, fiecare piață cu un preț de închidere de 709 euro/MWh, este cel mai mare preț din Europa.

Se remarcă prețul mult mai mic al Bulgariei (țară care și-a dublat producția de energie în ultimul semestru) și din care vom importa, grație acestei diferențe mari de preț, în toate cele 24 de ore ale zilei de mâine, în general la valoarea maximă posibilă comercial și tehnic.

După cum se vede, prețuri în zona 680-708 euro/MWh sunt înregistrate în mai multe sate din Europa centrală

Singura zonă cu prețuri mici este Peninsula Iberică, unde prețurile sunt de patru ori mai mici (175 euro/MWh) decât cele din Europa centrală, în condițiile în care acolo prețul energiei electrice au fost decuplate de prețurile gazelor naturale.

Mâine, situația la noi este îngreunată și de faptul că multe grupuri sunt oprite, fie pentru lucrări programate fie pentru a remedia avarii. Jumătate din centrala pe gaze de la Brazi intră în revizie, două grupuri mari pe cărbune de la Turceni sunt oprite în urma unor avarii, două grupuri la vechea centrală pe gaze de la Iernut sunt oprite (unul ca urmare a unei avarii), la fel un grup hidro de la Lotru, două la Porțile de Fier (plus încă unul care merge la sub jumătate din putere), două grupuri de la CET Craiova 2 sunt oprite pentru mentenanță, la fel un grup de la CET București Sud.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *