Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic

Compania finlandeză Korkia și dezvoltatorul român de energie regenerabilă Econous Green Energy au încheiat un parteneriat pentru a dezvolta 600 MW de energie solară în România. Se așteaptă ca proiectele să fie autorizate și pregătite pentru construcție în 2025, potrivit unui comuncat de presă.

O capacitate fotovoltaică de 600 MW înseamnă o producție de electricitate de aproximativ 780.000 MWh, care, odată devenită operațională, va genera suficientă energie regenerabilă pentru echivalentul a aproximativ 200 000 de gospodării europene, arată comunicatul.

Proiectele vor reduce emisiile de dioxid de carbon cu aproximativ 300.000 kg anual, echivalentul emisiilor anuale a aproximativ 120.000 de mașini.

Sectorul energiei solare din România este pregătit pentru o creștere semnificativă, spun finlandezii.

“România are ambiția de a deveni un exportator net de energie regenerabilă și de a-și consolida poziția de actor important al sistemului energetic european. Se așteaptă ca piața să crească cu peste 7 GW în următorii zece ani. Țara dispune de condiții favorabile pentru producția de energie fotovoltaică – niveluri ridicate de radiație solară și disponibilitatea terenurilor”, arată compania.

„Sectorul de dezvoltare a energiei regenerabile din România atrage în prezent un număr tot mai mare de investitori internaționali. Țara se află într-o poziție foarte bună pentru a-și crește capacitatea de generare, iar guvernul a stabilit ținte  de creștere ambițioase. România este pe drumul cel bun pentru a deveni un hub de energie regenerabilă în Europa de Sud-Est”, spune Peter Goitanich, director de investiții la Korkia, în comunicat.

În prezent, aproximativ 40% din energia României provine din surse fosile, dar acestea sunt înlocuite din ce în ce mai mult de surse regenerabile de energie. Există, de asemenea, o capacitate hidroenergetică semnificativă în țară, care acționează ca o bună bază pentru a completa producția variabilă de energie solară și eoliană, mai arată compania finlandeză.

„Parteneriatul nostru cu Korkia marchează un moment important în evoluția noastră ca actor-cheie în sectorul energiei regenerabile din România. Suntem încântați să colaborăm cu o companie de renume precum Korkia pentru a dezvolta proiecte solare de mare anvergură în România. Acest parteneriat nu numai că ne reafirmă angajamentul față de tranziția către un viitor energetic sustenabil, dar demonstrează și capacitatea noastră de a inova și de a acționa într-un mod care aduce beneficii semnificative mediului și comunităților noastre. Suntem mândri să facem parte dintr-o inițiativă care va aduce beneficii României și întregii Europe”, a declarat în comunicat Christos Lialios, CEO al Econous Green Energy.

Potrivit prezentării de pe website, Korkia are un portofoliu internațional de proiecte de 15.900 MW și 3.600 MW de stocare în 7 țări.

Potrivit Termene.ro, Econous Green Energy este o companie din România înființată acum un an, controlată de o persoană fizică. Potrivit datelor de pe site-ul propriu, compania are birouri în Salonic, Atena și București.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *