Notificarea ajutorului de stat acordat CE Oltenia a fost înregistrată formal la Comisia Europeană

Notificarea ajutorului de stat pentru Complexul Energetic Oltenia a fost înregistrată formal la Comisia Europeană, informează compania printr-un comunicat de presă.

„Este o etapă importantă a procesului de aprobare a Planului de Restructurare, rezultatul bunei colaborări între CE Oltenia, Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Ministerul Finanţelor Publice şi Consiliul Concurenţei. Îndeplinirea acestui pas procedural permite Comisiei Europene să declanşeze procedurile interne de evaluare din partea tuturor departamentelor relevante. Este o perioadă în care continuă dialogul între CE Oltenia şi Comisia Europeană”, se menţionează în documentul citat.

Memorandumul de aprobare a ajutorului de stat pentru CE Oltenia, în valoare de 1,3 miliarde de euro, a fost adoptat de Guvern pe 18 noiembrie 2020. Această sumă, care reprezintă contribuţia de la buget a statului pentru implementarea Planului de Restructurare a CE Oltenia, include şi ajutorul de 251 de milioane de euro care a fost deja acordat companiei la începutul anului.

„Demersul de aprobare a Planului de restructurare şi decarbonare urmează un parcurs procedural fără sincope pentru că autorităţile române au acţionat prompt, astfel încât Comisia Europeană să aibă la dispoziţie toate documentele şi informaţiile necesare. Această nouă etapă dovedeşte, aşa cum am mai spus, că Planul de restructurare şi decarbonare este robust şi pragmatic, se bazează pe resurse importante pe care le vom folosi pentru a eficientiza activitatea complexului”, a declarat Daniel Burlan, preşedintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia, citat în comunicat.

Costul total al implementării Planului de restructurare şi decarbonare a Complexului Energetic Oltenia, prevăzut a se derula în perioada 2021 – 2025, este de aproximativ 3,5 miliarde de euro şi presupune investiţii pentru diversificarea surselor de energie, modernizarea activelor existente şi protecţia mediului, precum şi cheltuieli pentru eficientizarea activităţii CE Oltenia.

Complexul Energetic Oltenia este al doilea jucător de pe piaţa locală a energiei electrice, cu o cotă de piaţă de 22%. Importanţa companiei este confirmată în Strategia Energetică a României pentru 2020 – 2030, cu perspectiva anului 2050, document aflat în proces de avizare la Guvern şi care evidenţiază necesitatea implementării Planului de dezvoltare şi decarbonare a CE Oltenia.

Planul de restructurare şi decarbonare a CE Oltenia a fost gândit şi structurat pe o perioadă de cinci ani, perioadă în care compania trebuie să devină viabilă prin eficientizarea operaţiunilor şi trecerea la resurse regenerabile şi mai puţin poluante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *