Nota de plată a SEN pentru iarna următoare: 4,4 miliarde de lei. Care sunt prognozele şi stocurile

Ca în fiecare an, Ministerul Energiei a elaborat un act normative referitor la programul de iarnă, în care arată evoluţia prognozată a consumului, resursele decare avem nevoie, dar şi costurile necesare sistemului energetic naţional în perioada noiembrie 2019-martie 2020.

Costurile cu achiziţia de combustibili ale producătorilor de energie electrică şi termică se ridică la 3,14 miliarde de lei, potrivit datelor Ministerului Energiei. La acestea se adaugă estimările de cost pentru programele de reparaţii care trebuie finalizate înainte de venirea iernii: 538 de milioane de lei pentru centrale şi 700 de milioane de lei pentru reţelele de transport şi distribuţie a energiei electrice.

Fiind o situatie referitoare la sistemul electroenergetic naţional, sumele nu cuprind costurile cu constituirea stocurilor de gaze şi nici cele cu reperaţiile reţelelor de distribuţie ale agentului termic.

Potrivit prognozei Transelectrica, România va consuma ceva mai multă energie electrică decît iarna trecută.

“Pentru perioada 1 noiembrie 2019 – 31 martie 2020, Dispecerul Energetic Naţional a luat în considerare un scenariu cu temperaturi în jurul mediilor lunare multianuale, al cărui efect îl reprezintă o creștere a mediei consumului intern brut de energie electrică cu cca. 2,2 % față de valorile înregistrate în perioada similară anului anterior”, se arată în anexele actului normativ.

Dispecerul estimează că, potrivit prognozei, producţia naţională de electricitate ar asigura consumul (ba e loc şi de export) şi am fi obligaţi să importăm, din raţiuni tehnice, doar în situaţii extreme.

“Cumulat pentru perioada 1 noiembrie 2019 – 31 martie 2020, având în vedere cantitatea de energie electrică de cca. 28.580 GWh prognozată de producători a fi realizată în intervalul de referinţă, precum şi consumul de energie electrică estimat de DEN de cca. 27.950 GWh, rezultă disponibil un sold de cca. 630 GWh. Analizând valorile estimative lunare și având în vedere evoluția producției interne de energie electrică din iarna anterioară, se constată că închiderea balanței producție – consum va fi sensibil influențată de producțiile din surse regenerabile și că, în condiții meteorologice deosebite, pot exista perioade de neacoperire a vârfurilor de consum de energie electrică din producția internă” mai arată actul normativ.

Iată şi stocurile estimate a fi constituite până la 1 noiembrie 2019:

Cărbune mii tone 1.198.155
Păcură mii tone 24.267
Gaze naturale mii MWh 23.497
Rezerva de energie echivalentă în principalele lacuri mii MWh 2.100

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *