Compania norvegiană Scatec ASA, firmă cu un portofoliu de 4.200 MW regenerabili în operare și cu gigantul petrolier Equinor în acționariat, a semnat un Contract pentru Diferență (CfD) pe 15 ani cu OPCOM, operatorul pieței de electricitate din România, după cum a anunțat firma recent.
CfD va acoperi aproximativ 70% din producția estimată a unui portofoliu fotovoltaic de 190 MW, restul producției fiind vândut pe piața angro de energie electrică din România, spune compania. Contractele au fost atribuite în cadrul primei licitații CfD din România, finanțată de Fondul de modernizare al UE.
Cu această atribuire, Scatec va avansa în primul său portofoliu de proiecte din România, care este dezvoltat în colaborare cu Defic Globe, partenerul local al Scatec. Proiectele se află în județele Dolj și Olt.
România are fundamente de piață atractive, o agendă clară de tranziție energetică și rute de preluare stabilite prin licitații CfD, PPA-uri corporative și o piață a energiei electrice matură, arată oficialii companiei.
„Suntem foarte mulțumiți de rezultatul licitației din România, care demonstrează capacitatea noastră de a aplica experiența globală pe care o avem în cadrul licitațiilor de energie regenerabilă pe noi piețe. România are fundamente de piață favorabile în care Scatec își poate utiliza punctele forte competitive pentru a-și construi o poziție. Așteptăm cu nerăbdare să continuăm colaborarea cu Defic Globe, care are deja o poziție puternică pe piața românească a energiilor regenerabile”, a declarat Terje Pilskog, CEO al Scatec.
Cheltuielile totale de capital estimate pentru portofoliul fotovoltaic care s-a calificat la schema CfD sunt de 140 de milioane de euro, urmând să fie finanțate prin capital propriu și credite. Începerea construcției este preconizată pentru a doua jumătate a anului 2025.
“Scatec va deține o participație de 65% în centralele solare și va achiziționa componente-cheie pentru proiect, reprezentând aproximativ 30% din totalul cheltuielilor de capital. Partenerul nostru DEFIC Globe Enerji A.Ș. (Defic Globe), o filială a Emsolt Investments și YEO Teknoloji Enerji, va deține o participație de 35% și va furniza EPC la cheie pentru proiect. Scatec va furniza în continuare servicii de operare și întreținere (O&M) și de gestionare a activelor (AM) pentru portofoliu”, mai arată compania
Scatec este o companie norvegiană listată la Bursa, cu gigantul petrolier de stat Equinor printre acționarii principali. Compania are participații în toată lumea la companii cu capacități regenerabile (vânt, soare hidro și instalații de stocare) cumulate de 4.200 MW și mai are în construcție 767 MW și în pregătire alți 1.441 MW, potrivit datelor proprii.
La finalul anului trecut a fost organizată prima licitație Cfd pentru regenerabile din istoria României, care s-a finalizat cu succes, iar în urma ei s-au calificat 10 companii cu proiecte eoliene de 1.096 MW și 432 MW pentru fotovoltaic. Pe fotovoltaic, s-au calificat 11 proiecte, prețul de exercitare asumat de investitori fiind între 45 și 54 de euro/MWh, iar acum se încheie contractele între ofertanții declarați câștigători și OPCOM.
Lista cu ofertanții câștigători este AICI
Schema CfD este un ajutor de stat ce va fi acordat timp de 15 ani pentru diferenţa între două prețuri: cel al pieței, pentru care se calculează o referință (prețul PZU) , și cel de exercitare cu care vine fiecare investitor care vrea să participe la licitație pentru a se califica la schemă. Atunci când preţul de referinţă este mai mic decât preţul de exercitare, beneficiarul va avea dreptul să primească plăţi egale cu diferenţa dintre cele două preţuri, din partea statului. În schimb, atunci când preţul de referinţă este mai mare decât preţul de exercitare, beneficiarul va trebui să plătească diferenţa autorităţilor române.
Comisia Europeană a aprobat acordarea de către România a unei scheme de ajutor în valoare de 3 miliarde de euro în sprijinul instalaţiilor care produc energie eoliană onshore şi solară fotovoltaică, prin care se finanțează mecanismul CfD. Banii vin din Fondul pentru Modernizare și nu din facturile tuturor clienților finali, așa cum se obișnuiește.
Citește și: