Norvegienii de la Equinor ies din Azerbaidjan – vând tot către SOCAR

Gigantul norvegian energetic Equinor se retrage din Azerbaidjan prin vânzarea tuturor activelor sale de petrol și gaze din această țară către compania de stat azeră SOCAR, a anunțat compania norvegiană.

Pentru o sumă care nu a fost dezvoluită, Equinor va ceda toate activele sale din Azerbaidjan, care includ o participație de 7,27% în uriașul câmpuri petrolierr Azeri Chirag Gunashli (ACG) din Marea Caspică, care nu a fost ăncă exploatată, o participație de 8,71% în conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) și 50% din câmpul Karabagh.

SOCAR deține deja o participație de 25,0% în ACG, o participație de 25,0% în BTC prin intermediul Azerbaijan BTC Limited și 50% în Karabagh.

Încheierea tranzacției este supusă îndeplinirii anumitor condiții, inclusiv a tuturor aprobărilor de reglementare, a precizat compania norvegiană.

„Equinor se află în plin proces de remodelare a activității sale internaționale în domeniul petrolului și gazelor naturale, iar vănzările din Azerbaidjan sunt în conformitate cu strategia noastră de redefinire a portofoliului nostru internațional”, a declarat Philippe Mathieu, vicepreședinte executiv al Equinor pentru explorare și producție internațională.

Azeri Chirag Gunashli (ACG) este cel mai mare zăcământ de petrol din sectorul azer al bazinului caspic și este operat de gigantul britanic de petrol și gaze BP.

La începutul acestei luni, BP a anunțat că a început să foreze prima sondă de producție de pe o nouă platformă care dezvoltă următoarea etapă, în valoare de 6 miliarde de dolari, a zăcământului gigant din Marea Caspică.

Proiectul ACE, în valoare de 6 miliarde de dolari, reprezintă următoarea etapă de dezvoltare a câmpului gigantic ACG din Marea Caspică. Zăcământul este situat la aproximativ 100 de kilometri la est de Baku și este cel mai mare câmp petrolier din sectorul azer al bazinului caspic din Azerbaidjan.

Noua platformă și noile instalații sunt proiectate pentru a procesa până la echivalentul a 100.000 de barili de petrol pe zi (bpd), iar proiectul ar trebui să producă până la 300 de milioane de barili pe durata sa de viață, precizează BP.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *