Guvernul de la Oslo nu a fost de acord cu afacerea prin care OMV ceda o participaţie din OMV Norge către Gazprom, în schimbul unei participaţii la un zăcământ din Siberia. Ca atare, OMV va plăti ruşilor bani cash pentru a rămâne în Siberia.
OMV şi Gazprom au semnat un act adiţional la contractul lor de schimb de active parafat în anul 2016, prin care grupul austriac va plăti Gazprom sume de bani pentru participaţia pe care a căpătat-o la un bloc al Gazprom din Siberia. Tranzacţia va fi finalizată la începutul anului viitor.
În luna decembrie 2016, OMV şi concernul rus Gazprom au semnat un acord de bază privind schimbul unor active, potrivit căruia Gazprom va primi o participaţie de 38,5% din acţiunile companiei OMV (NORGE) AS, o companie concentrată pe explorarea şi producţia de petrol în Norvegia. În schimb, OMV va primi o participaţie de 24,98% într-un proiect destinat dezvoltării blocurilor 4 şi 5 ale formaţiunii Achimov, parte a zăcământului de petrol şi gaz Uregoy din Siberia. În luna martie a acestui an, directorul general de la OMV, Rainer Seele, declara că se aşteaptă la finalizarea acordului de schimb de active cu Gazprom până la finele lui 2018.
Însă, statul norvegian nu a fost de acord cu acest schimb de active, care at fi permis Gazprom accesul la resursele din platoul său continental şi, potrivit presei austriece, OMV va oferi bani cash pentru a păstra participaţia luată de la Gazprom. Părţile nu au publicat valoarea tranzacţiei, preţul fiind încă subiect de negociere, dar presa austriacă spune că OMV va plăti ruşilor circa un miliard de dolari pentru participaţia din Siberia.
“OMV va merge acum pe o soluţie financiară cu Gazprom. Nu vom mai fi dependenţi de decizia Norvegiei şi negociem direct cu partenerul rus bazele unei tranzacţii financiare. Vom intra singuri în acest mare câmp gazier. Va fi nevoie doar de autorizarea Rusiei”, a spus şeful OMV, Rainer Seele.
Potrivit detaliilor publicate îm 2016, prin achiziţia participaţiei la blocurile din Siberia grupul austriac are acces la rezerve de 560 de milioane de barili echivalent petrol, ceea ce asigură o producţie suplimentară de 70-80.000 de barili pe zi, adică o creştere de 20% a producţiei grupului austriac.
Norvegia este al doilea mare furnizor de gaze naturale al Europei, după Rusia. De asemenea, compania norvegiană de stat Equinor, fostul Statoil, este principalul competitor al Gazprom în Europa Occidentală.
OMV are participaţii la peste 30 de licenţe petroliere de pe platoul continental norvegian, inclusiv la zăcămintele care produc – Gullfaks, Gudrun şi Edvard Grieg, precum şi la zăcământul de gaze arctic Aaasta Hansteen, care ar urma să demareze producţia în curând. De asemenea, descoperirea sa de petrol Wisting din Marea Barents ar putea demara producţia în 2024-2025.
OMV, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom.