Nord Stream 2 AG, compania din spatele gazoductului rusesc lovit de sancțiunile occidentale, ia în calcul intrarea în insolvență

Nord Stream 2 AG, compania cu sediul în Elveția care a construit gazoductul Nord Stream 2 din Rusia către Germania ia în considerare intrarea insolvență, au declarat două surse familiare cu situația, pentru Reuters.

Compania înceară să soluționeze solicitările care i-au fost adresate înainte de termenul-limită până la care tranzacțiile cu alte entități trebuie să fie oprite, în urma sancțiunilor.

Statele Unite au sancționat Nord Stream 2 AG săptămâna trecută, după ce Rusia a recunoscut două regiuni separatiste din estul Ucrainei înainte de invadarea țării, ceea ce a provocat un val de sancțiuni economice din partea Occidentului, notează Reuters.

Nord Stream 2 AG, care este înregistrată în Elveția și deținută de gigantul gazelor de stat rus Gazprom, a finalizat anul trecut proiectul de 11 miliarde de dolari care a fost conceput pentru a dubla capacitatea de transport al gazului din Rusia în Germania, prin Marea Baltică, ocolind Ucraina.

Cele două surse, care au vorbit sub rezerva anonimatului, deoarece discuțiile despre o potențială insolvență sunt confidențiale, au spus că Nord Stream 2 AG a lucrat cu un consilier financiar pentru compensarea unor datorii și ar putea începe oficial procedura de insolvență într-o instanță elvețiană,

Înainte de difuzarea acestei știri, a mai apărut una potrivit căreia toţi angajaţii consorţiului cu sediul în Elveţia care stă în spatele proiectului Nord Stream 2 au fost concediaţi, după cum a anunţat ministrul elveţian al Economiei, Guy Parmelin.

Parmelin a anunţat la televiziune că firma Nord Stream 2 cu sediul în Elveţia a concediat aproximativ 140 de angajaţi.

Shell, Wintershall Dea, Uniper, Engie şi OMV sunt companiile occidentale care s-au alăturat ca parteneri de finanţare în proiectul de infrastructură condus de Gazprom. Marţi, Shell a anunţat că va renunţa la toate societăţile sale mixte pe care le deţine împreună cu producătorul de gaze Gazprom, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina. Gigantul anglo-olandez renunţă inclusiv la implicarea sa în gazoductul Nord Stream 2.

Gazoductul Nord Stream 2, cu o capacitate de 55 de miliarde de metri cubi pe an, ar urma să dubleze capacitatea de transport a actualului gazoduct Nord Stream 1, prin care  gazele rusești ajung în Germania direct, prin Marea Baltică, ocolind Ucraina. Construcția gazoductului a fost finalizată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *