Nord-estul Bucureștiului a fost afectat de o pană de curent. Nouă avarie la stația Fundeni a Transelectrica, a cincea în patru ani. Zona afectată a fost limitată

UPDATE 12.45. Comunicat Transelectrica, zona afectată a fost limitată

Marți dimineață, 12 ianuarie 2021, la ora 11.14, în Stația Electrică de Transformare 220/110 kV Fundeni, aparținând CNTEE Transelectrica SA, s-a înregistrat o disfuncționalitate care a afectat nivelul de tensiune de 10 kV din care este alimentată zona de consum adiacentă stației Fundeni.
Funcționarea rețelei a fost readusă la parametri normali prin intervenția promptă a personalului operativ, astfel încât la ora 11.40 toți consumatorii afectați au fost realimentați în integralitate.
La această oră, echipele specializate fac verificări în vederea identificării cauzei care a condus la producerea evenimentului, analiza finală urmând a fi definitivată în cel mai scurt timp.
Stația Electrică de Transformare 220/110 kV Fundeni a fost retehnologizată în perioada 2005-2007.


Știrea originală

O nouă avarie a avut loc la stația Fundeni a Transelectrica, azi dimineață, ceea ce a lăsat fără energie electrică pentru mai mult de jumătate de oră unii consumatori din nord-estul Bucureștiului.

Incidentul a apărut la ora 11.14 minute în această dimineață, iar cauzele nu sunt cunoscute încă. Potrivit datelor Transelectrica, situația a fost rezolvată la ora 11.40. Oficialii E-Distribuție Muntenia, cei care se ocupă de rețeaua de distribuție a Bucureștiului, au confirmat că nu mai există consumatori fără energie electrică.

Istoricul avariilor de la stația Fundeni

Stația Fundeni a mai avut parte de avarii în ultima vreme, chiar retehnologizată fiind.

Ultima a avut loc în luna noiembrie a anului trecut. “Marţi dimineaţa, 24 noiembrie 2020, în jurul orei 8:26, s-a înregistrat o avarie în reţeaua electrica de transport în Staţia Electrică de Transformare 220/110 kV Fundeni, care a afectat alimentarea unor staţii ale operatorului de distribuţie în partea de nord şi de est a municipiului Bucureşti. Cea mai mare parte a consumului a fost realimentat până la ora 8:37, realimentarea integrală asigurându-se până la ora 8:46. Din verificările preliminare a fost identificată o cauză tehnică în circuitele secundare, analiza finală a avariei urmând a fi definitivată în cel mai scurt timp”, a anunțat Transelectrica.

În ultimii ani, au avut loc mai multe avarii la stația Transelectrica de la Fundeni. Dincolo de cea de azi și de cea din noiembrie anul trecut, una a mai avut loc în anul 2019. În data de 12 iulie 2019, la ora 10.30, când se retrăgea un transformator și a fost afectat din greșeală un altul, care era însă în sarcină.Două avarii au avut loc și în 2017. Prima, pe 21 octombrie, și norocul a fost că a avut loc la 4.30 dimineața, așa că în zonele afectate, cartierele bucureştene Obor şi Fundeni, precum şi o parte din localităţile Otopeni, Afumaţi şi Fundeni, mai puțini consumatori au avut de suferit.

Nu la fel a fost la doar câteva zile distanță. O nouă avarie la stația Fundeni a avut loc în data de 1 noiembrie 2017, la ora 16.40, când angajații au repus în funcțiune bara de alimentare afectată de avaria inițială și a declanșat și celălalt transformator. Sau fost afectate mai multe cartiere din zona de est şi de nord a Capitalei, inclusiv polul de birouri din zona Pipera. Toți consumatorii au fost realimentați după circa o oră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *