Noile redevenţe pentru petrol şi gaze, stabilite tot pentru zece ani, începând din 2015

Noul sistem de taxare al companiilor din sectorul de petrol şi gaze va intra în vigoare în 2015 şi va fi aplicabil până la finalul anului 2024.

“Am început pregătirile pentru nou strategie de taxare a producţiei de petrol şi gaze şi a regimului redevenţelor şi am creat un grup de lucru interministerial în această problemă. Vom stabili in nou regim al taxării, care se va aplica din 2015 până în 2024” , se arată în scrisoarea de intenţie a Guvernului către FMI.

Executivul de la Bucureşti precizează că va beneficia de asistenţa tehnică a Fondului în stanbilirea noului sistem al redevenţelor.

Potrivit unor declaraţii anterioare ale unor oficial guvernamentali, noul sistem de redevenţe aplicat exploatărilor de petrol şi gaze va fi finalizat în prima jumătate a lunii septembrie şi va aduce modificări importante faţă de cel actual stabilit prin Legea Petrolului şi Gazelor din 2004. Noul sistem va mări, în medie, nivelul procentual al redevenţelor pe care statul român le percepe companiilor ce exploatează zacăminte de petrol şi gaz „chiar şi cu 40-50%”, potrivit surselor.

În prezent, redevenţele se situează în intervalul 3,5 şi 13%, criteriul de diferenţiere fiind puterea zăcământului.

Se analizează sistemul de redevenţe practicat în mai multe state europene: Anglia, Turcia, Polonia, ţări care vorbesc despre redevenţe ca un pachet fiscal care include, pe lângă impozitul propriu-zis, şi o serie de alte taxe şi tarife plătite pentru exploatarea zăcământului”, au precizat sursele citate de ECONOMICA.net.

O noutate adusă de noul sistem de redevenţe ar putea fi şi împărţirea producţiei, sistem destul de puţin întîlnit în Europa şi valabil mai ales pentru statele cu zăcăminte bogate, în Orientul Mijlociu şi Asia Centrală.

 

3 Comments

  1. mi-a placut asta cu crestere de 50% !!! hahaha
    pai daca e 3.5% cat inseamna in cifre reale o crestere de 50% !? hahaha praf in ochi populimii …tara e vanduta de mult, cu tot ce traieste!!!!

  2. Stiti,… pe mine ma cheama Ion. Si… am fost si pe la scoala. Si…, nu mi-a prea placut. Dar am ramas cu o idee fixa. Daca soarele ne da 1250 de kilowati pe an pe fiecare metru patrat din Romania cea inapoiata si necivilizata si tot ce vreti(zice google); in capul meu cel patrat(vorbesc serios!) a ramas un bolovan: 1250 de kilowati sunt fix o gigacalorie pe care pulimea o cumpara vor-nu-vor cu 50 de euro, ca asta e pretul stabilit si subventionat de ‘dasteptii’ de sus,
    no! si mai departe in acelasi rationament pe hectarul lui tata se fac fix 500.ooo de euro intr-un an ! Buna recolta!
    Am ramas eu cu sechele de la trauma numita scoala, e matematica defecta sau suntem prosti gramada (vorba lui Gheo) ca tre’ sa vina investitorii straini sa faca ‘investitii’, sa recolteze elegant a sasea parte din energia asta, sa le-o cumparam la pretul pietei (45 de euro pe mw)si le mai bagam in ‘jeb’inca 250-300 de euro pentru curentu’de 45 de euro! Ca asa e schema de subventionare pe spatele romanului, lege de la ‘uie’! Astia isi investesc banii intr-o afacere cu ‘dobanda’ de 30% pe an, la adapost de inflatie, de cutremur, de miscari sociale, fara sa fie dependente de vreme, de pretul materiei prime, de nimic! Si dobanda o plateste generosul popor roman.
    Lasand gluma la o parte, cu capul pus la contributie cred ca multe se pot schimba, energia e aurul acestei epoci si poate fi transformata in ce dorim, singura piedica este legislatia internationala care zice ca prin drept de autor o persoana devine proprietara pe o tehnologie care astfel nu mai poate fi inventata de altcineva, si nu poate fi folosita fara acordul acelei persoane. In cazul in care persoana isi cedeaza drepturile unei multinationale care o adauga in colectia ei de patente, tehnologia respectiva va fi blocata pentru restul umanitatii, folosita doar prin prisma rentabilitatii financiare care nu are nimic de a face cu umanismul, ecologia si viitorul omenirii; exemplul concret cu gazele de sist: daca multinationala Chevron are investiti bani in patente cumparate in domeniul gazelor si petrolului de sist, in mod natural au nevoie de terenuri unde sa obtina profit,indiferent unde in lume. In aceiasi situatie se afla instalatiile de transformare a energiei termice in energie electrica continute in surse cu temperatura redusa (majoritatea in tehnologiile energiei regenerabile sau neconventionale), tehnologiile sunt detinute de cateva societati cu sedii in insule, cu adresa in casuta postala si ele stabilesc prin prisma rezultatelor financiare cate agregate si la ce pret se produc, eventual mai si intervin in cateva democratii corupte pentru obtinerea de legi favorabile. Cele X certificate verzi adaugate la fiecare mw sunt hotie pe fata, o tara datoare pentru cinci generatii face cadou resursele pentru spaga luata de cativa nenorociti.
    Dati-mi va rog o definitie pentru ‘tradarea de tara’
    si ‘fredonati’ o urare acestor persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *