Noile prețuri de serviciu universal la electricitate. Situația Enel: creștere de până la 29 % față de prețurile reglementate de acum. O factură de 100 kWh crește cu până la 14 lei de la 1 ianuarie

Prețurile energiei electrice vândute în regim de serviciu universal pentru clienții Enel din cele trei zone de retea pe care le operează (Banat, Dobrogea și Muntenia – inclusiv Capitala), cresc cu până la 29% față de prețurile reglementate de acum. Enel este însă furnizorul care deja a trecut cea mai mare parte a clienților săi în piața concurențială – mai are la reglementat circa 800.000 din cei circa trei milioane de consumatori casnici.

De ce este important. Context

De la 1 ianuarie 2021, piața de energie electrică se liberalizează, iar cei circa șase milioane de români care primesc încă energie electrică la prețuri reglementate de stat trebuie să știe că prețurile acestea, pe care le plătesc acum, nu vor mai fi valabile după 31 decembrie.

Acești clienți au două opțiuni, iar primul lucru care trebuie spus este că nimeni nu va rămâne fără energie electrică în nicio situație.

Prima este aceea de a alege un alt furnizor cu o ofertă concurențială, sau de a alege o altă ofertă, concurențială, de la aceeași furnizor pe care îl acum – furnizor de ultimă instanță (FUI), adică Electrica, Enel, CEZ și E.On

A doua este de a nu face nimic, caz în care, după 1 ianuarie, vor plăti energia electrică tot către furnizorul actual (FUI), dar în baza unui nou tarif, de Serviciu Universal, care urmează să fie anunțat. În această situație, ei pot schimba oricând după 1 ianuarie furnizorul sau contractul de furnizare.

Am avertizat de mult că, în ambele variante, prețul final al energiei electrice va fi mai mare de la 1 ianuarie, din câteva motive. Actualele prețuri de achiziție ale energiei din piață, pentru consumul anului viitor, sunt mai mari decât cele cele reglementate de stat (ultimele sunt de tipul cost de producție plus profit reglementat de 5%) și decât cele la care se cumpăra energie din piață la jumătatea anului. Pe de altă parte, avem de-a face cu o creștere a tarifelor reglementate de transport și distribuțiue a energiei electrice, de la 1 ianuarie.

Iată prețurile

Pentru zona Banat (județele Timiș, Arad, Caraș-Severin, Hubedoara ) prețul de serviciu universal aplicat de la 1 ianuarie va fi de 0,56 lei/kWh, fără TVA, certificate verzi, contribuție de cogenerare și acciză. Prețul actual reglementat este de 0,443 lei, deci avem o creștere de aproape 12 bani/kWh,  deci circa 26%, fără impactul taxelor de mai sus. Cu TVA, creșterea este de circa 14 bani, dar, dacă luăm în calcul impactul reducerii taxei de cogenerare (minus 1,7 bani/kWh), de la 1 ianuarie clienții Enel rămași încă le reglementat în zona Banat vor plăti cu circa 12 bani/kWh în plus.

Pentru zona Dobrogea, (județele Constanța, Tulcea, Ialomița, Călărași) prețul de serviciu universal aplicat de la 1 ianuarie va fi de 0,585 lei/kWh, fără TVA, certificate verzi, contribuție de cogenerare și acciză. Prețul actual reglementat este de 0,456 lei, deci avem o creștere de cica 13 bani/kWh deci circa 28%, fără impactul taxelor de mai sus. Cu TVA, creșterea este de circa 15,5 bani, dar, dacă luăm în calcul impactul reducerii taxei de cogenerare (minus 1,7 bani/kWh), de la 1 ianuarie clienții Enel rămași încă le reglementat în zona Dobrogea vor plăti cu aproape 14 bani/kWh în plus.

Pentru zona Muntenia (județele București, Ilfov și Giurgiu), prețul de serviciu universal aplicat de la 1 ianuarie va fi de 0,528 lei/kWh, fără TVA, certificate verzi, contribuție de cogenerare și acciză. Prețul actual reglementat este de 0,407 lei, deci avem o creștere de cica 12 bani/kWh deci circa 29%, fără impactul taxelor de mai sus. Cu TVA, creșterea este de circa 14,2  bani, dar, dacă luăm în calcul impactul reducerii taxei de cogenerare (minus 1,7 bani/kWh), de la 1 ianuarie clienții Enel rămași încă le reglementat în zona Muntenia vor plăti cu 12 /kWh în plus.

Cum poți evita acest preț

Cei care nu doresc să plătească aceste prețuri au opțiunea de a schimba furnizorul, sau, dacă doresc să rămână clienți ai Enel, pot alege o ofertă concurențială a acestui furnizor, pentru că există și oferte cu prețuri mai mici. Încă un detaliu important: dacă un client face această alegere în luna ianuarie, oricând până la finalul lunii, el va plăti factura consumului aferent întregii luni ianuarie cu prețul din oferta nou-aleasă. Cu alte cuvinte, oamenii au timp până la finalul lunii ianuarie să facă o alegere, dacă doresc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *