Noile prețuri de serviciu universal la electricitate. Situația E.On : creștere de 17 % față de prețurile reglementate de acum. O factură de 100 kWh crește cu 8 lei de la 1 ianuarie

Prețurile energiei electrice vândute în regim de serviciu universal pentru clienții din zona Moldova de către E.On vor crește cu circa 17 % de la 1 ianuarie. O factură de 100 kWh va fi cu circa 8 lei mai mare, dacă cei care primesc acum energia la prețuri reglementate nu vor trece în piața concurențială și vor continua să plătească energia la acest preț de serviciu universal.

Prețurile energiei electrice vândute în regim de serviciu universal pentru clienții din zona Moldova de către E.On vor crește cu circa 17 % de la 1 ianuarie. O factură de 100 kWh va fi cu circa 8 lei mai mare, dacă cei care primesc acum energia la prețuri reglementate nu vor trece în piața concurențială și vor continua să plătească energia la acest preț de serviciu universal.

De ce este important. Context

De la 1 ianuarie 2021, piața de energie electrică se liberalizează, iar cei circa șase milioane de români care primesc încă energie electrică la prețuri reglementate de stat trebuie să știe că prețurile acestea, pe care le plătesc acum, nu vor mai fi valabile după 31 decembrie.

Acești clienți au două opțiuni, iar primul lucru care trebuie spus este că nimeni nu va rămâne fără energie electrică în nicio situație.

Prima este aceea de a alege un alt furnizor cu o ofertă concurențială, sau de a alege o altă ofertă, concurențială, de la aceeași furnizor pe care îl acum – furnizor de ultimă instanță (FUI), adică Electrica, Enel, CEZ și E.On

A doua este de a nu face nimic, caz în care, după 1 ianuarie, vor plăti energia electrică tot către furnizorul actual (FUI), dar în baza unui nou tarif, de Serviciu Universal, care urmează să fie anunțat. În această situație, ei pot schimba oricând după 1 ianuarie furnizorul sau contractul de furnizare.

Am avertizat de mult că, în ambele variante, prețul final al energiei electrice va fi mai mare de la 1 ianuarie, din câteva motive. Actualele prețuri de achiziție ale energiei din piață, pentru consumul anului viitor, sunt mai mari decât cele cele reglementate de stat (ultimele sunt de tipul cost de producție plus profit reglementat de 5%) și decât cele la care se cumpăra energie din piață la jumătatea anului. Pe de altă parte, avem de-a face cu o creștere a tarifelor reglementate de transport și distribuțiue a energiei electrice, de la 1 ianuarie.

Prețul de serviciu universal al E.On

Prețul de serviciu universal pentru clienții E.On este de 0,563 lei/kWh, de la 23 decembrie, preț valabil până la data de 31 ianuarie, potrivit datelor publicate de companie. Prețul este fără TVA, certificate verzi, contribuție de cogenerare și acciză. Actualul preț reglementat, valabil până la data de 31 decembrie, este de 0,481 lei/kWh, deci clienții E.On din zona Moldova care nu schimbă contractul de furnizare sau furnizorul vor avea parte de o creștere de preț de 17 %, sau 8,2 bani/kWh, adică circa 10 bani cu TVA. Astfel, dacă luăm în calcul impactul reducerii taxei de cogenerare (minus 1,7 bani/kWh), de la 1 ianuarie clienții E.On vor plăti în plus circa 8 lei la o factură de 100 kWh.

Cum poți evita acest preț

Acest va fi plătit de clienții casnici rămași încă în regim reglementat în județele Suceava, Botoșani, Iași, Neamț, Bacău și Vaslui.

Cei care nu doresc să plătească aceste prețuri au opțiunea de a schimba furnizorul, sau, dacă doresc să rămână clienți ai E.On, pot alege o ofertă concurențială a acestui furnizor, pentru că există și oferte cu prețuri mai mici. Încă un detaliu important: dacă un client face această alegere în luna ianuarie, oricând până la finalul lunii, el va plăti factura consumului aferent întregii luni ianuarie cu prețul din oferta nou-aleasă. Cu alte cuvinte, oamenii au timp până la finalul lunii ianuarie să facă o alegere, dacă doresc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *