Noi reguli pentru furnizorii de gaze. ANRE schimbă modul în care recunoaşte costul gazului în facturile populaţiei

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a schimbat metodologia de recunoaştere a costurilor de achiziţie a gazelor naturale furnizate consumatorilor alimentaţi în regim reglementat. Teoretic, consumatorii vor plăti cel mai mic preţ posibil.

Furnizorii de gaze naturale care alimentează consumatorii casnici vor beneficia de noi reguli în ceea ce priveşte preţul de achiziţie al gazelor pe care le furnizeză clienţilor lor, preţ care este transferat în facturile tuturor consumatorilor casnici, potrivit unui proiect de ordin.

ANRE a stabilit o nouă metodologie de recunoaştere a acestor costuri, în încercarea de a crea un impact cât mai mic în facturile finale ale consumatorilor, fie că este vorba despre gaz cumpărat prin contracte bilaterale, din producţia internă sau din import, fie că este vorba despre gaze cumpărate prin bursă sau extrase din depozitele în care a fost înmagazinat.

În mare, regula este simplă. ANRE va recunoaşte cel mai mic preţ dintre preţul efectiv de achiziţie al furnizorului şi preţul mediu al pieţei de gaze. Iată ce scrie în ordin:

„În costurile de achiziţie realizate de către furnizorii care asigură consumul clienţilor finali din piaţa reglementată, fie prin achiziţie directă, fie prin mandatarea unui alt furnizor, ANRE recunoaşte preţurile de achiziţie a gazelor naturale, după cum urmează:

pentru gazele naturale achiziţionate lunar de către titularul de licenţă din surse curente (intern/import):

pentru gazele naturale achiziţionate lunar de către titularul de licenţă din surse curente (intern/import) prin contracte bilaterale, destinate acoperirii consumului curent/înmagazinării pentru întregul portofoliu de clienţi, este recunoscut cel mai mic preţ dintre:

(i) preţul mediu ponderat realizat de către titularul de licenţă pentru toate cantităţile achiziţionate, cu livrare în luna analizată, prin contracte bilaterale (intern/import), conform documentelor justificative transmise, şi

(ii) preţul mediu ponderat realizat pe întreaga piaţă de gaze naturale de către toţi titularii de licenţă pentru cantităţile achiziţionate, cu livrare în luna analizată, prin contracte bilaterale (intern/import), conform raportărilor lunare transmise ANRE de către aceştia”.

Citeşte şi:

Redevenţele pentru gazele româneşti se vor plăti în raport cu preţul din Austria. Ce spune industria petrolieră

Acelaşi mecanism se va aplica şi în cazul preţului pentru gazul extras din înmagazinări, al preţului cel mai mic, iar pentru cantitatea de gaze cumpărată de pe bursa, se recunoaşte preţul mediu la care a fost cumpărat efectiv gazul. „…pentru gazele naturale achiziţionate lunar de către titularul de licenţă din surse curente (intern/import), prin tranzacţii angro pe piaţa centralizată, destinate acoperirii consumului curent/înmagazinării pentru întregul portofoliu de clienţi, este recunoscut preţul mediu ponderat realizat de către titularul de licenţă pentru toate cantităţile achiziţionate, cu livrare în luna analizată, prin tranzacţii angro pe piaţa centralizată, conform raportărilor lunare transmise ANRE de către aceştia”, mai scrie în proiectul ANRE.

Din primăvara anului trecut, piaţa de gaze naturale a fost parţial liberalizată pentru consumatorii casnici. Astfel, ANRE nu mai poate impune (reglementa) preţul de achiziţie al gazelor pentru populaţie, ci doar avizează acest preţ, pe baza mecanismului de mai sus. Celelalte componente ale facturii de gaz, adică tarifele de transport şi distribuţie sunt reglementate de stat (doar tariful de furnizare este 100% liberalizat) iar preţul final al gazului livrat populaţiei rămâne şi el reglementat de ANRE. Mecanismul va fi aplicat până în anul 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *