Noi reguli pentru alocarea gratuită de certificate de emisii

Zece state membre ale UE, printre care şi România, pot alege până în anul 2019 să aloce în mod gratuit un număr limitat de certificate unor centrale electrice, în loc să le vândă. O decizie adoptată marţi de Comisia Europeană stabileşte regulile pe care statele membre trebuie să le respecte dacă aleg să acorde în mod gratuit certificate de emisii, potrivit agenţiei naţionale de presă Agerpres.

 
Decizia CE stabileşte regulile privind alocarea în mod gratuit de certificate de emisii centralelor electrice eligibile. Ea a fost aprobată în mod unanim de statele membre la reuniunea din noiembrie 2010 a Comisiei UE privind schimbările climatice, în cadrul căreia sunt reprezentate toate statele membre.

Începând cu cea de-a treia etapă a schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (2013-2020), sectorul energiei va trebui, în general, să îşi cumpere toate certificatele. Cele 10 ţări pentru care există derogări sunt România, Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria, Malta şi Polonia.

Dintre acestea, acele state ce doresc să aloce în mod gratuit certificate de emisii unor centrale electrice trebuie să trimită Comisiei o cerere până cel târziu la 30 septembrie 2011.

Comisia Europeană va trebui să evalueze în termen de şase luni orice cerere primită şi poate respinge cererea sau o parte din aceasta. Dat fiind că o astfel de solicitare constituie o abatere de la regula generală conform căreia, începând cu 2013, sectorul energiei trebuie să îşi cumpere toate certificatele de emisie, fie la licitaţie, fie pe piaţa secundară, Comisia trebuie să se asigure că aceste derogări nu subminează obiectivele generale ale Directivei privind comercializarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră şi nu sunt incompatibile cu regulile UE privind ajutoarele de stat sau cu regulile privind piaţa internă.

În conformitate cu prevederile Directivei revizuite privind comercializarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, certificatele alocate cu titlu gratuit producătorilor de energie electrică vor fi deduse din numărul de certificate pe care statul membru în cauză le primeşte pentru a fi scoase la licitaţie. Astfel, alocarea cu titlu gratuit va reduce veniturile naţionale provenite din licitaţii, dar nu va afecta numărul total de certificate emise şi nici alocările sau veniturile din licitaţii în alte state membre

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *